Antena 3 CNN Meteo Atenţie, turişti! Risc de avalanşă de gradul 4, din 5, în Făgăraş

Atenţie, turişti! Risc de avalanşă de gradul 4, din 5, în Făgăraş

Salvamontiştii anunţă că, în urma ninsorilor din ultimele zile, există risc însemnat de producere a unor avalanşe.

de Silvia Preda    |   

E risc de avalanşă de nivel 4 în Munţii Făgăraş. La peste 1800 m, stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanții nordici, iar la suprafață se întâlnesc 35-50 cm de zăpadă recentă, cu rezistență și coeziune scăzute, depuși peste o crustă de gheață mai veche. Acest strat este mai consistent pe văi și în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăși 1 metru.

În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt. Stratul mai vechi, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheață. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe, de dimensiuni medii și chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi și întărit sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat la supraîncărcări și pe versanții nordici.

Citeşte şi: Vremea se schimbă drastic în România. ANM anunţă prognoza meteo actualizată

Stratul este consistent și sub 1800 m, iar pe pantele înclinate, stratul de la suprafață, care depășește pe alocuri 30 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări.

Risc de avalanşă însemnat, de nivel 3, este şi în masivul Bucegi, masivele Țarcu-Godeanu şi Parâng-Sureanu.

Prognoza meteo. Vremea s-a încadrat în limitele normale ale acestei perioade

Cerul a fost mai mult noros și temporar a nins în majoritatea masivelor, în general slab în Carpații Orientali. Cantitățile de precipitații au atins sau depășit local 10 l/mp în Carpații Meridionali și în cei Occidentali. Vântul a suflat moderat la altitudini mai joase, cu intensificări de 80-100 km/h pe creste, spulberând zăpada și depunând-o în zonele adăpostite și pe văi.

Local s-a semnalat ceață asociată pe creste şi cu depunere de chiciură.

Stratul de zăpadă a crescut în majoritatea platformelor meteo, în medie cu 2-6 cm, cu până la 19 cm la Vf.Cuntu, 10 cm la Stâna de Vale și 9 cm la Bâlea-Lac.

Strat de zăpadă la munte- ora 20

170 cm Bâlea

143 cm Vf. Omu

100 cm Călimani

80 cm Țarcu

70 cm Sinaia.

Subiecte în articol: risc avalansa zapada ninsoare
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are