Antena 3 CNN Life Știinţă România va participa la o misiune spaţială istorică pentru colectarea mostrelor de pe Marte: "Este de importanță crucială"

România va participa la o misiune spaţială istorică pentru colectarea mostrelor de pe Marte: "Este de importanță crucială"

România va participa la o misiune spaţială istorică coordonată de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană pentru colectarea mostrelor de pe Marte.

de Mia Lungu    |   

România este implicată într-o misiune extrem de importantă, prin care în anul 2033, pe Pământ vor sosi primele mostre de pe planeta Marte.

Specialiștii români vor contribui la unul dintre cei mai sofisticați și avansați roboți spațiali — un braț robotic ce va fi folosit pentru preluarea mostrelor de rocă și praf și trimiterea lor pe Pământ pentru a răspunde la întrebarea: a existat viață pe Marte? Mostrele vor putea fi studiate în cele mai performante laboratoare ale lumii, cu tehnologii complexe de ultima oră.

"Înseamnă implicare într-o acțiune interplanetară de importanță maximă. Până acum omenirea are materie doar de pe Lună și niște praf din coada unei comete", a explicat, la Antena 3, directorul Agenţiei Spaţiale Române, Marius Piso.

"Aducerea unor eșantioane de material de pe planeta Marte este de importanță crucială pentru știința noastră, pentru a afla pozițiaa noastră în univers, pentru a vedea în ce măsură civilizația noastră are urmași sau există civilizații paralele.

Misiunea e foarte complicată, presupune ieșiri pe 3 operațiuni spațiale și România participă la construcția unui braț, o mâna de om, care este atașată unui rover care, ajuns pe Marte, va colecta eșantioanele pe care în prezent roverul Perceiver de pe Marte le plasează în diferite locuri. Acest rover le va colecta și le va trimite pe orbită unde se va întâlni cu altă nava și va aduce acest material foarte bine securizat într-o incintă care să nu permită să fie otrăvit. 

Institutele și industria noastră participa la realizarea acestei misiuni și la acest obiect, un braț de obiect cu 7 grade de libertate care va funcționa în cele mai grele condiții, frig, vid, cu mediu de radiații foarte serios și gravitație diferită față de cea de pe Pământ.", a mai explicat Marius Piso.

Subiecte în articol: misiune spatiala Marte monstre
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"