Antena 3 CNN Sport A fost găsită persoana care a manipulat accidental medicamentul din cauza căruia Simona Halep a fost depistată dopată

A fost găsită persoana care a manipulat accidental medicamentul din cauza căruia Simona Halep a fost depistată dopată

Simona Halep ar putea scăpa definitiv de suspendare după ce a fost găsită persoana care a manipulat, accidental, medicamentul din cauza căreia numărul 1 WTA a fost depistată dopată.

de Laura Dinu    |   

Avocații Simonei Halep invocă „lipsa vinovăției sau neglijenței Simonei, care a fost sabotată neintenționat”. Procesul de dopaj ar putea avea, până la urmă, un rezultat favorabil sportivei.  

Potrivit Prosport, a fost descoperită persoana care a manipulat, accidental, medicamentul din cauza căreia Simona Halep a fost depistată dopată. 

„O altă persoană a recunoscut că nu știa sau nu bănuia și nu ar fi putut, în mod rezonabil, să știe sau să bănuiască deloc că a manipulat, involuntar, produse contaminate cu Evrenzo (a cărui substanță activă este Roxadustat) ingerate de Simona Halep, în contradicție cu dovezile de mare precauție ale sportivei”, este baza demonstrației prin care avocații români și francezi ai Simonei particularizează apărarea prin probe, teste, analize și documente furnizate de cea mai cunoscută agenție cu servicii de laborator din Franța, conectată la Institut des Sciennces du Sport-Sante/Laboratoire de Biologie de l’Exercice pour la Performance et la Sante (LBEPS). 

Probatoriul (totalitatea probelor adunate de agenția particulară de investigație și documentate de casele de avocatură română și franceză angajate de Halep) are calitatea argumentativă de a dovedi „lipsa vinovăției” și, în baza unei balanțe a probabilităților considerată opțiunea cea mai posibilă, perioada de suspendare a Simonei Halep să fie suprimată, desființată. 

”Gradul de vinovăție sau neglijență nu este suficient de semnificativ pentru a fi determinant ca să impună vreo sancțiune Simonei Halep pentru încălcarea reglementărilor antidoping”, este solicitarea pe care avocații fostului număr 1 mondial au pregătit-o a fi susținută, personal, de româncă în fața panelului de trei arbitri constituit de Sports Resolutions, tribunalul independent londonez unde constănțeanca va încerca să distrugă acuzația de dopaj cu Roxadustat. 

Jucătoarea de tenis a fost suspendată provizoriu, după ce a picat testul antidoping la US Open.  

Ea a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanţă care ajută la mai buna oxigenare a sângelui. 

Ce este Roxadustat, substanţa găsită în corpul Simonei Halep 

Roxadustat, vândut sub marca Evrenzo, este un medicament antianemie. Roxadustat este un inhibitor care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Substanța a fost Introdus pe lista WADA (World Anti-Doping Agency) în 2011. 

Potrivit sportivei, vestea a venit ca un şoc şi neagă că ar fi consumat intenționat substanțe interzise. Aceasta a dat asigurări că va face tot posibilul pentru ca adevărul să iasă la iveală. 

Farmacista Beatrice Speteanu explică unde poate fi găsită și la ce ajută Roxadustat, substanța găsită în organismul Simonei Halep, la testul antidoping. 

„Roxadustat e o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, în produse comerciale care sunt comestibile. Deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului. E un medicament care, în mod normal, în Europa e autorizat. Dar în România nu se găseşte. 

Stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. La noi în ţară există eritropoietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort. 

Dopingul este de mai multe feluri. Există un doping care merge la nivel cerebral – vorbim de banalele pseudoefedrine, că a fost un caz cu gimnasta noastră care a luat Nurofen răceală şi gripă, care conţinea pseudoefedrină, care dă o stimulare la nivel cerebral, la propriu, energie -  există substanţe care produc la nivel celular o creştere de celule roşii care produc mai multă anduranţă, o rezistenţă la efort şi la durere”, a mai explicat Beatrice Speteanu. 

Subiecte în articol: Roxadustat
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai