Antena 3 CNN Sport Ce este şi unde se găseşte Roxadustat, substanța care i-a dat Simonei Halep viaţa peste cap

Ce este şi unde se găseşte Roxadustat, substanța care i-a dat Simonei Halep viaţa peste cap

Farmacista Beatrice Speteanu explică unde poate fi găsită și la ce ajută Roxadustat, substanța găsită în organismul Simonei Halep, la testul antidoping.

Ce este şi unde se găseşte Roxadustat, substanța care i-a dat Simonei Halep viaţa peste cap
Sursa foto: Facebook | Simona Halep
de Ioana Mircea    |    22 Oct 2022   •   19:45

Vestea că testul atidoping a ieșit pozitiv, a fost un șoc pentru Simona Halep. Ea neagă că ar fi consumat intenționat substanțe interzise. Aceasta a dat asigurări că va face tot posibilul pentru ca adevărul să iasă la iveală.

Deja sunt speculații că oamenii din stafful Simonei i-ar fi dat un medicament / supliment care ar fi conținut roxadustat, fără ca sportiva să cunoască acest lucru. Cu toate acestea, situația nu o scuză pe Simona, deoarece este direct responsabilă pentru corpul ei. 

Beatrice Speteanu a explicat la ce ajută substanța Roxadustrat. Aceasta susține că nu se găsește în România.

„Roxadustat e o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, în produse comerciale care sunt comestibile. Deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului. E un medicament care, în mod normal, în Europa e autorizat. Dar în România nu se găseşte.

Stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. La noi, în ţară, există eritropoietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort.

Dopingul este de mai multe feluri. Există un doping care merge la nivel cerebral – vorbim de banalele pseudoefedrine, că a fost un caz cu gimnasta noastră care a luat Nurofen răceală şi gripă, care conţinea pseudoefedrină, care dă o stimulare la nivel cerebral, la propriu, energie -  există substanţe care produc la nivel celular o creştere de celule roşii care produc mai multă anduranţă, o rezistenţă la efort şi la durere”, a mai explicat Beatrice Speteanu pentru news.ro.

×
Subiecte în articol: Simona Halep
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close