UPDATE 2 iunie, 08:00 Instituția Prefectului județului Harghita a anunțat, duminică seara, că s-a finalizat acțiunea de evacuare de la Praid, în contextul în care există pericol de prăbușire a planșeului minei vechi, după inundarea salinei de apele pârâului Corund.
"Dintr-un total de 50 de case, doar 15 sunt locuite, iar din acestea s-au autoevacuat la rude 27 de persoane. S-a finalizat acțiunea de evacuare", a transmis Instituția Prefectului.
Sursa citată a arătat că, în cursul zilei de duminică, în zona afectată a albiei pârâului Corund au avut loc surpări succesive ale planșeului vechii mine de sare.
Ca măsură de prevenție, s-a luat decizia evacuării persoanelor din locuințele și proprietățile care ar putea fi afectate în ipoteza de risc maxim posibil.
"Pe baza evaluărilor făcute de specialiști ai Ministerului Economiei, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, în coordonare cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a decis evacuarea persoanelor din locuințele și proprietățile care ar putea fi afectate în ipoteza de risc maxim posibil, fiind vorba de 45 de locuințe", a arătat Instituția Prefectului.
"Evacuarea celor 45 de case este pentru cel mai negru, cel mai negativ scenariu posibil pe care l-au putut lua în considerare specialiștii. Și anume acela ca întreg planșeul din această zonă afectată a pârâului Corund să se desprindă și să se ducă la fund într-un bloc și să creeze o viitură. Scenariile probabile sunt mult mai blânde față de această posibilitate", a spus Petres Sandor, prefectul din Harghita.
Evacuarea s-a desfășurat în mod organizat, cu sprijinul autorităților locale și al structurilor specializate.
UPDATE 18:44. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna Botond, a declarat pentru Agerpres că urmează să fie evacuate preventiv, pentru siguranţa cetăţenilor, 45 de case din localitatea Praid, având în vedere pericolul de prăbuşire a planşeului minei vechi.
Acesta a explicat că autoritățile au primit de la Apele Române un perimetru exact care poate fi inundat în cazul celui mai pesimist scenariu, perimetru în care se află cele 45 de case ce ar putea fi afectate.
„Am primit de la Apele Române perimetrul exact (...) ce poate fi inundat în cel mai negru scenariu şi de acolo colegii de la instituţii, IGSU şi primăria locală, vor merge la fiecare casă, sunt 45 de case, şi le va cere oamenilor să nu doarmă acasă, pentru siguranţa lor. Dacă nu au unde să meargă, li se asigură un loc unde să înnopteze", a declarat Biro.
Potrivit acestuia, locuitorii din Praid vor fi informați și printr-un mesaj RO-ALERT, care va detalia măsurile luate de autorități.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a subliniat că evacuarea este o măsură preventivă, pentru siguranţa populaţiei, precizând totodată că în ultimele ore situaţia de la faţa locului nu s-a înrăutăţit.
Inițial, autorităţile anunţaseră evacuarea preventivă a zece case, însă ulterior perimetrul de risc a fost extins la 45 de locuinţe.
Oamenii din primele zece case au început deja să îşi părăsească locuinţele, cei mai mulţi dintre ei declarând că vor merge la rude.
În zonă se lucrează la construirea unui dig din panouri metalice, care să protejeze locuinţele.
Autoritățile din Harghita intervin de urgență la Praid, după ce experții au constatat „deteriorări semnificative” și un risc de prăbușire a planșeului vechii mine, ca urmare a inundațiilor recente.
Prefectul județului anunță că „este pregătită evacuarea a zece case, dacă va fi nevoie”, iar Departamentul pentru Situații de Urgență confirmă că decizia de evacuare a fost deja luată „pentru protejarea vieții cetățenilor”.
„S-au produs nişte surpări în zona în care a fost afectată albia. Şi, în mod preventiv (...) este pregătită evacuarea a zece case, dacă va fi nevoie", a declarat Petres Sandor, prefectul județului Harghita, potrivit Agerpres.
Prefectul a precizat că, până la acest moment, oamenii nu au fost evacuaţi, dar sunt pregătiţi să o facă, dacă va fi necesar. Totodată, el a menţionat că autorităţile încearcă să protejeze zona afectată prin măsuri de consolidare: „cu un fel de dig din panouri, saci".
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna Botond, a explicat că „decizia de evacuare preventivă se ia în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă”, iar la faţa locului sunt prezente toate instituţiile abilitate, alături de experţi care evaluează situaţia.
Potrivit unui comunicat transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, „în urma evaluării tehnice realizate de experți solicitați de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, s-au constatat deteriorări semnificative cauzate de inundațiile recente care au afectat Salina Praid. Conform concluziilor specialiștilor, există un pericol de prăbușire a planșeului vechii mine".
În aceste condiții, „având în vedere riscurile identificate și pentru protejarea vieții cetățenilor, autoritățile au dispus, în regim de urgență, evacuarea a 10 gospodării aflate în proximitatea zonei afectate".
De asemenea, DSU anunță că „în drum spre zona afectată se află ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, dl. Bogdan-Gruia IVAN și prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, care răspunde de zona operativă, dl. gen. de bg. Constantin Florea".
„Totodată, din dispoziția prim-ministrului interimar Cătălin Predoiu, în zona afectată se află prefectul județului Harghita, inspectorul-șef al ISU Harghita, precum și specialiști în domeniul minier pentru evaluarea situației și luarea măsurilor în cadrul procedurilor legale", se mai arată în comunicat.
„Structurile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în cooperare cu autoritățile locale și experții tehnici rămân în legătura cu experții Ministerului Economiei care evaluează situația. DSU asigură comunitatea locală că toate măsurile sunt luate pentru a preveni pierderi de vieți omenești și pentru a limita efectele negative asupra comunității locale și mulțumește pentru cooperare în aplicarea măsurilor prevăzute de lege”, mai precizează același document.
Preşedintele României, Nicușor Dan, a mers la Praid, sâmbătă, unde a discutat cu reprezentanții Salrom despre soluții pentru a rezolva situația dramatică de acolo, în contextul inundațiilor catastrofale care au dus la închiderea minei de sare.