Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Noua tulpină Mu a COVID produce îngrijorări. Dr. Iordache: "Reprezintă cel puţin un semnal de alarmă pe care trebuie să-l luăm în calcul"

Noua tulpină Mu a COVID produce îngrijorări. Dr. Iordache: "Reprezintă cel puţin un semnal de alarmă pe care trebuie să-l luăm în calcul"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2. Epidemiologul Paul Iordache ne spune astăzi dacă este cazul să ne îngrijorăm cu privire la noua varianta Mu, cu ce este diferită această nouă variantă, dar şi dacă ne protejează sau nu vaccinul actual anti-COVID.

de Andreea Cigolea    |   

"Această variantă a fost descoperită în ianuarie 2021, iar la finalul lunii august a fost intentificată în 40 de ţări. Prezintă o serie de particularităţi genetice, care îi dau un profil specific din punct de vedere a capacităţii ei de a infecta pacienţii vaccinaţi. 

Sunt raportate în momentul de faţă şi în Europa focare de infecţie şi prezintă particularitatea că ea poate să depăşească imunitatea obţinută de vaccinarea tradiţională", a spus epidemiologul Paul Iordache, joi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Vaccinarea nu ne protezează 100% de varianta COVID MU

"În momentul de faţă există investigaţii OMS care, în fază incipientă, spun că această variantă poate să depăşească măsurile de vaccinare pe care le avem la dispoziţie.

Există nişte modificări ale proteinei spike în varianta MU, care o fac mult mai complicat de manageriat din punct de vedere imunitar. În acest sens, zona de vaccinologie o să evolueze şi va exista un proces în care vaccinul viitor va avea integrat şi această nouă variantă", a precizat medicul.

Impactul mutaţiilor suferite de SARS-CoV-2

"În mod cert, impactul va fi unul nefavorabil din punct de vedere medical şi evolutiv, pentru că până la urmă şi virusul avansează din perspectivă genetică cum şi măsurile noastre de apărare progresează, aşa progresează şi el. 

Este destul de complicat de stabilit un impact real, mai ales că această variantă la momentul de faţă este doar sub observaţie pentru că nu există o transmitere comunitară majoră.

Din primele semnale pe care le avem, reprezintă cel puţin un semnal de alarmă, pe care trebuie să-l luăm în calcul", mai explică dr. Iordache.

Cum ne dăm seama ce fel de tulpină am contractat

"La momentul dat, în cadrul Sistemului de Sănătate Publică va exista o alertă privind circulaţia acestei noi tulpini. Abia atunci instituţiile abilitate vor organiza o campanie de screening, care să secvenţieze virusul şi să stabilească incidenţa lui", a spus epidemiologul.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept