Antena 3 CNN Be EU Planul Bruxelles-ului pentru o Europă care nu depinde de gazele din Rusia

Planul Bruxelles-ului pentru o Europă care nu depinde de gazele din Rusia

Comisia Europeană și-a prezentat ideile referitoare la o acțiune colectivă la nivel european, menită să adreseze cauzele problemelor de pe piața gazelor și să garanteze securitatea aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna următoare și ulterior.

Planul Bruxelles-ului pentru o Europă care nu depinde de gazele din Rusia
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mar 2022   •   19:51

Mișcarea a fost anticipată în presa internațională și vine în ziua în care Kremlinul a anunțat că solicită plata în ruble pentru exporturile energetice.

Liderii vor continua discuțiile cu privire la aceste opțiuni în cadrul Consiliului European din această săptămână, se precizează într-o informare de pe site-ul instituției.

Comisia Europeană vrea să oblige statele la constituirea de stocuri de 90% înaintea iernii

Astfel, Comisia a prezentat o propunere legislativă prin care introduce obligația de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80 % pentru iarna următoare și de 90 % pentru anii următori.

Pentru a răspunde preocupărilor legate de prețurile la energie care se mențin la un nivel ridicat, Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare în care stabilește ce opțiuni există pentru a se interveni pe piață la nivel european și național. 

Documentul evaluează avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Comisia Europeană propune constituirea unui Grup operativ pentru achiziția de gaze

Potrivit sursei citate, parteneriatele UE cu țările terțe pentru achiziționarea colectivă de gaze naturale și hidrogen pot să îmbunătățească reziliența și să reducă prețurile.

Comisia este pregătită să creeze un Grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE.

Printr-o acțiune centralizată la nivelul cererii, grupul operativ ar facilita și ar consolida anvergura internațională a UE în raport cu furnizorii de gaze, pentru a contribui la asigurarea unor importuri la prețuri adecvate înainte de iarna viitoare.

Grupul operativ ar urma să fie sprijinit de reprezentanți ai statelor membre în cadrul unui comitet director.

O echipă comună de negociere condusă de Comisie ar urma să poarte discuții cu furnizorii de gaze naturale și să pregătească, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu principalii furnizori din domeniul energiei, analizând și alte surse în afară de GNL (gaz natural lichefiat) și de gaze

Activitatea acestei echipe ar urma să se inspire din experiența dobândită în contextul pandemiei de COVID-19, când acțiunea la nivelul UE a fost esențială pentru a garanta aprovizionarea suficientă cu vaccinuri pentru toți membrii. 

×
Subiecte în articol: be EU Comisia Europeana gaze
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close