Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană interzice microplasticele adăugate intenționat în detergenți, cosmetice și alte produse

Comisia Europeană interzice microplasticele adăugate intenționat în detergenți, cosmetice și alte produse

Comisia Europeană a luat decizia de a face schimbări importante pentru protecția mediului prin adoptarea măsurilor care restricționează microplasticele adăugate în mod intenționat în produse în temeiul legislației REACH a UE privind substanțele chimice.

Comisia Europeană interzice microplasticele adăugate intenționat în detergenți, cosmetice și alte produse
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Sep 2023   •   17:15

Aceste norme de vânzare de microplastice ca atare și de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenționat și care eliberează microplasticele respectiv atunci când sunt utilizate. 

Restricția vizează toate particulele de polimeri sintetici sub cinci milimetri care sunt organice, insolubile și rezistă degradarii pentru a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenționat. 

Comisia Europeană oferă și câteva exemple de produse comune care intra în domeniul aplicării restricției:

  • materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale (acestanța cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat din mediu);
  • produse cosmetice, în cazul acestor microplasticele sunt folosite în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
  • detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale.

Citește și: Comisia Europeană propune reînnoirea pe 10 ani a autorizației UE pentru erbicidul glifosat, folosit de agricultori 

Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de ton de microplastice

"Interzicerea microplasticelor și adăugate în mod intenționat răspunderea unei preocupări majore pentru mediu și sănătatea oamenilor. Microplasticele se găsesc, în râuri pe uscat, precum și în alimente și în apă potabilă.

Restricțiile de astăzi vizează particulele foarte mici, dar includ un pas important în direcția reducerii poluării provocate de om", a declarat Virginijus Sinkevičius, comisar pentru mediu, ocean și pescuit.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana microplastice
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close