Antena 3 CNN Be EU Veşti bune pentru români: Ajutoarele pentru energie, prelungite cu încă un an

Veşti bune pentru români: Ajutoarele pentru energie, prelungite cu încă un an

Comisia Europeană a propus săptămâna aceasta Consiliului să prelungească cu un an mai multe dintre măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a face față crizei energetice.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Dec 2023   •   10:54

Deși Uniunea se află într-o poziție mult mai bună în acest an, iar instrumentele de gestionare a crizei s-au dovedit a fi eficiente pentru a calma piețele și a asigura stabilitatea aprovizionării, prelungirea cu încă 12 luni va oferi o garanție suplimentară, în condițiile în care piețele energetice mondiale rămân tensionate, consideră Comisia.

Măsurile includ așa-numitul regulament privind solidaritatea, care conține dispoziții privind transparența pieței GNL și norme implicite de solidaritate în caz de penurie, mecanismul de corecție a pieței și normele de urgență referitoare la accelerarea procesului de autorizare a proiectelor de energie regenerabilă.

Consolidarea rezilienței pieței, accelerând în același timp tranziția către o energie curată și asigurând securitatea aprovizionării cu energie, rămâne o prioritate de top a Comisiei, având în vedere că sezonul de încălzire a început în cea mai mare parte a Europei.

Comisia Europeană a lansat săptămâna aceasta un Plan de acțiune pentru rețele - un plan în 14 puncte pentru modernizarea rețelei electrice europene și pregătirea pentru electrificarea sistemului energetic bazat pe surse regenerabile.

Citește și: Schimbări majore pe piața medicamentelor. Ce avantaje vor avea românii. Cristian Bușoi: "Am stabilit noi tarife"

Potrivit acestuia, sunt necesare investiții noi în valoare de 584 de miliarde euro până în 2030. Asta pentru că rețeaua actuală nu poate găzdui sursele regenerabile de energie care vor să se conecteze.

Iar cererea de energie electrică va crește cu 60% până la sfârșitul deceniului, potrivit estimărilor

Întârzierea conexiunilor la rețea reprezintă în prezent unul dintre principalele blocaje în calea expansiunii energiei eoliene dorite de UE. Noul plan de acțiune va rezolva multe probleme structurale.

Întrebat dacă vom avea din nou criza asemănătoare anului trecut, Cristian Bușoi, europarlamentar a spus:

"În acest moment situația energetică sistemului european este mult mai bună față de sfârșitul anului 2022.

Am avut depozitele pline iarna trecută și vom avea și iarna aceasta

Avem și situații care pot distorsiona situația masiv: vorbim de o posibilă iarnă foarte grea din punct de vedere al temperaturilor.

Dependența față de Rusia a scăzut foarte mult, sub 14%, față de 40% și va mai scădea. Este încă o situație semnificativă.

Șantajul energetic al Rusiei încă ar putea avea efecte. 

×
Subiecte în articol: beEU Comisia Europeana
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close