Antena 3 CNN Be EU Schimbări majore pe piața medicamentelor. Ce avantaje vor avea românii. Cristian Bușoi: "Am stabilit noi tarife"

Schimbări majore pe piața medicamentelor. Ce avantaje vor avea românii. Cristian Bușoi: "Am stabilit noi tarife"

Europarlamentarul Cristian Bușoi a discutat, în cadrul emisiunii Be EU, despre importanța pachetului Farma pentru România.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Dec 2023   •   10:16

Întrebat de Sabina Iosub despre ce înseamnă pachetul Farma pentru România, Cristian Bușoi a spus: 

"Pentru România poate fi o bună oportunitate pentru că acest pachet legislativ, directiva și regulamentul care va stabili noi reguli în ceea ce privește aprobarea medicamentelor la nivel UE.

Noua formă de organizare a Agenției Europene a Medicamentului. Cele câteva măsuri de încurajare a investițiilor în UE, atât pentru medicamentele generice, cât și pentru a avea un mai bun acces al tuturor cetățenilor europeni la medicamente inovatoare, pot aduce beneficii și pentru pacienții din România.

Este o legislație complexă. Una dintre cele mai stufoase legislații care sunt în dezbatere în acest moment în PE. Este și o modernizare a unei legislații existente.

Citește și: Parlamentul European discută un document care ar putea lăsa Austria fără veto-ul cu care blochează România în Schengen

A fost și o primă legislație în ceea ce privește tariful Agenției Europene a Medicamentului, pentru medicamente

Într-o perioadă relativ scurtă am ajuns la un acord cu Consiliul și am stabilit noi tarife care să ofere resursele necesare Agenției Europene și agențiilor naționale.

Tarifele au crescut în mare parte, mai puțin pentru medicamentele generice, față de propunerea Comisiei Europene, cu posibilitatea de a reduce către zero taxele plătite de organizațiile non-profit.

Întrebat dacă ceea ce se întâmplă în acest moment ar face ca românii să aibă acces mai ușor la medicamente, europarlamentarul a spus:

"Pot spune și da și nu. Da, pentru că UE va fi mai atractivă pentru a veni mai repede cu medicament nou descoperit.

În propunerea Comisiei Europene, o parte din exclusivitatea medicamentului va fi asigurată doar dacă va intra în toate cele 27 de țări europene. 

Agenția Europeană a Medicamentului va fi mai eficient organizată.

România nu are posibilitățile bugetare pe care le are Germania, Franța sau țările nordice.

Nu vom putea avea acces la fel ca cetățenii din aceste țări în același timp și la toate medicamentele, dar măcar să nu mai fim pe ultimul loc", a spus Cristian Bușoi, europarlamentar.

×
Subiecte în articol: beEU Crisian Bușoi
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close