Antena 3 CNN Be EU Cum poate accesa România proiecte printr-un mini-PNRR de 10 miliarde pentru sectorul privat

Cum poate accesa România proiecte printr-un mini-PNRR de 10 miliarde pentru sectorul privat

Noi oportunități financiare pentru România, în special pentru mediul privat, de la nivel european. Este vorba de nu mai puțin de 10 miliarde de euro, pe care mediul de afaceri din țara noastră îi poate accesa în cadrul unui „mini-PNRR”.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mai 2023   •   13:09

Despre asta a vorbit europarlamentarul Dragoș Pâslaru, în cadrul emisiunii Be EU, cu Sabina Iosub.

„Există, în acest moment, o mare oportunitate pentru România. Din banii pe care i-am avut în cadrul mecanismului de redresare și reziliență adresat tuturor țărilor membre, există câteva state membre care, pentru că se pot împrumuta la rate de schimb foarte bune pe piețele internaționale, au renunțat la o parte din împrumut sau sunt pe cale să renunțe la o parte din împrumuturile pe care ar putea să le aibă.
În cealaltă extremă există țări cum este România, care se împrumută la niște rate de dobândă inimaginabile: a doua cea mai mare rată după Ungaria, în toată Uniunea Europeană. 
Și acum sunt, practic, 77 de miliarde de euro, care sunt la dispoziția statelor membre, pentru a pune reforme și investiții pe masă și a atrage, din acești 77 de miliarde de euro. România are o ocazie să se împrumute la niște rate cu mult mai joase și să creeze un mini-PNRR, deci un pachet pe care l-am estimat undeva la 10 miliarde, ca să avem un efect de multiplicare în economie pentru sectorul privat”, susține europarlamentarul.

Dragoș Pâslaru mai precizează că, în PNRR-ul actual al României, sectorul privat are undeva sub 10 la sută din alocare.

„România ar trebui să pregătească un pachet de investiții și să se ducă la Comisia Europeană, să spună: avem nevoie de banii aceștia pentru sectorul privat”, a mai declarat europarlamentarul.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close