Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Daniel Buda: ”Cerealele ucrainene care nu au ajuns în Africa au pus presiune pe noi”

Europarlamentarul Daniel Buda: ”Cerealele ucrainene care nu au ajuns în Africa au pus presiune pe noi”

Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a vorbit în emisiunea Be EU cu Sabina Iosub despre cum se va schimba situaţia alimentară în întreaga Uniune Europeană şi despre criza cerealelor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Sep 2023   •   11:06

"Se discută de ceea ce înseamnă prelungirea interdicției de export a cerealelor din Ucraina către cele cinci state membre. Foarte multe state membre ale Uniunii Europene se opun acestei chestiuni pe considerentul legat de împrejurarea că s-au primit compensații financiare de către aceste cinci state membre.

Însă în opinia mea, acele compensații financiare sunt insuficiente pentru a compensa pierderile de venit", a spus europarlamentarul Daniel Buda.

Cerealele ucrainene care nu au ajuns în Africa au pus presiune pe noi, spune vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Potrivit lui Daniel Buda, 45% din porumbul ucrainean şi 35% din grâu a rămas în Uniunea Europeană şi asta a pus presiune pe piaţa din România.

Soluţia corectă este să asigurăm un tranzit al cerealelor din Ucraina, a punctat europarlamentarul adăugând că fermierii români spun că au pierderi mari din cauza Ucrainei.

Citeşte şi: Europarlamentarul Herbert Dorfmann: "Inflația pe care o avem acum este determinată de prețul alimentelor

Uniunea Europeană a interzis temporar importurile de cereale în cinci țări: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pentru a proteja fermierii locali, care se temeau că cerealele ucrainene duc la scăderea prețurilor la nivel local.

Interdicția a expirat la 15 septembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene şi a adăugat că aşteaptă de la prim-ministrul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

Şeful Executivului a precizat că de când Comisia a luat decizia de a nu mai fi prelungită interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close