Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Daniel Buda, despre problemele agricultorilor români: "Rând pe rând ne închidem sectoarele"

Europarlamentarul Daniel Buda, despre problemele agricultorilor români: "Rând pe rând ne închidem sectoarele"

Europarlamentarul Daniel Buda a vorbit în cadrul emisiunii Be EU, despre problemele cruciale legate de Agricultură cu care se confruntă România.

Europarlamentarul Daniel Buda, despre problemele agricultorilor români: "Rând pe rând ne închidem sectoarele"
Sursa foto: BeEU
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mar 2024   •   13:51

Europarlamentarul Daniel Buda a discutat despre problema transporturilor animalelor vii, dar și problemele cu care se confruntă agricultorii români.

Aceste subiecte au fost dezbătute în cadrul Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

"Este un subiect extrem de important și din păcate Comisia Europeană a venit cu o propunere, care din partea mea nu este bună. Nu poți să vii să spui unui fermier să nu mai transporte animale decât pe timp de noapte și asta daca sunt anumite temperaturi.

Trebuie să lași transportatorilor opțiunea de a alege.

Am spus și în cadrul ședinței că doar cei care nu înțeleg agricultura pot spune că nu putem folosi pădurile pentru creșterea animalelor. Este o simbioză în acest lucru.

Inflexibilitatea este din lipsa de cunoaștere a realității din teren.

Trebuie să-i conving pe cei de la Comisie să meargă pe teren și să stea de vorbă cu agricultorii.

Fermierii nu au vreme să stea pe internet să dea răspuns cu privire la anumite aspecte. Trebuie mers la el acasă. Am fost la cineva acasă și am văzut cât de mult se chinuie pe niște coclauri.

Vorbeam cu fermierii din Spania și spuneau că în urmă cu 20 de ani erau mari importatori de tomate.

Astăzi, din cauza importurilor majore din Maroc, au fost nevoiți să-și închidă afacerile pentru că nu puteau face față costurilor standardizate din Maroc.

Problema zahărului din Ucraina este la fel, o problemă

Am stat de vorbă cu cineva de la fabrica de zahăr de la Luduș, și îmi spuneau că sunt în situația de a nu mai continua activitatea pentru că au de a face cu o concurență profund neloială făcută de zahărul venit din Ucraina care se vinde la 400 de euro tona. Pe când, prețul zahărului din România este de 600 de euro tona.

Avem produse care vin la prețuri mult sub prețurile medii europene și acești fermieri riscă să intre în faliment.

Soluția este una simplă. Matematică dacă vreți. Asta trebuie implementată fără discuție.

Ai toți factorii pe care îi poți cuantifica. Care este prețul de vânzare a acelui produs pe piață, apoi mă întreb dacă am acoperit prețul de cost și dacă îi pot oferi o sumă de bani și fermierului ca să nu fie sclav pe plantație.

Dacă nu pot face asta, vin cu o conversație financiară și îl ajut mai departe să reziste pe piață. Dacă nu, vom fi în situația celor care vindeau tomate în Spania. Rând pe rând ne închidem sectoarele. Eu constat lucruri care sunt în afara logicii", a spus europarlamentarul Daniel Buda.

Be EU live din Parlamentul European

Europarlamentarul Daniel Buda, despre deciziile Parlamentului European

Publicată de Be EU pe Marţi, 19 martie 2024

×
Subiecte în articol: be EU Daniel Buda
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close