Antena 3 CNN Be EU Poluarea aerului, în atenţia Comisiei Europene. Ce soluţii are România

Poluarea aerului, în atenţia Comisiei Europene. Ce soluţii are România

Poluarea aerului este principala cauză de moarte prematură în Uniunea Europeană, este avertismentul lansat de europarlamentari care vin și cu soluții în acest sens.

Poluarea aerului, în atenţia Comisiei Europene. Ce soluţii are România
de Claudia Popovici    |    01 Mai 2021   •   10:18

Atragerea de bani europeni pentru a cumpăra stații de măsurare a poluării aerului care să le revină autorităților locale. Astfel, toate aglomerările urbane ar beneficia de un sistem unic de măsurare a poluării, iar soluțiile ar putea fi adaptate fiecărei nevoi în parte.

„În primul rând trebuie să conștientizăm că poluarea aerului este cauza principală a deceselor premature în Uniunea Europeană. Deci asta afectează pe cetățenii europeni, pe copii, produce astm și alte afecțiuni.

Deci este un subiect foarte important care trebuie abordat și este direct legat şi de rezolvarea crizei climatice, pentru că mare parte din poluare provine din arderea combustibililor fosili, din arderea surselor de energie. Și chiar trebuie să vedem cum putem schimba politicile pentru a avea un mediu mai curat și pentru a fi mai sănătoși oamenii", a spus Tomas Waitz, europarlamentar.

Cum luptă România împotriva poluării aerului

„În primul rând, cred că trebuie să beneficiem cu maxim de eficiență de faptul că suntem stat membru al Uniunii Europene și în acest sens, am făcut deja mai multe propuneri concrete.

Am propus colegilor mei să acordăm finanțare pentru o serie de stații de măsurare a poluării, pentru că întotdeauna dacă vrei să rezolvi o problemă trebuie să știi care este, cât de mare este și abia apoi poți să îți dai seama unde poţi interveni.

În acest moment, avem un sistem de măsurare a poluării, dar el aparține sistemului central, guvernului prin minister.

În opinia mea, trebuie să mergem la unitățile locale şi de aceea am solicitat, am făcut un amendament pentru ca fondurile disponibile pentru ca aceste achiziții de stații de măsurare a poluării să fie eligibile și pentru autoritățile locale, pentru ca în special municipiile, aglomerările mari urbane să aibă un sistem unic și să aibă niște criterii unice congruente de măsurare a poluării, pentru ca întâi să vedem unde se întâmplă cele mai mari probleme, care sunt cauzele ca să putem interveni la fel", a spus Vlad Gheorghe, europarlamentar.

×
Subiecte în articol: be EU calitatea aerului
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close