Antena 3 CNN Be EU Reducerea risipei alimentare la nivelul Uniunii Europene. O treime din alimente se irosesc, în timp ce milioane de oameni au rar o masă decentă

Reducerea risipei alimentare la nivelul Uniunii Europene. O treime din alimente se irosesc, în timp ce milioane de oameni au rar o masă decentă

Pierderile și risipa de alimente sporesc riscul de insecuritate alimentară și afectează ţările din Uniunea Europeană. Să aflăm ce măsuri adoptă Uniunea Europeană pentru a stopa acest fenomen.

de Sabina Iosub    |    22 Apr 2024   •   10:31

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, aproximativ o treime din totalitatea alimentelor produse în întreaga lume se pierd sau se risipesc la un moment dat pe parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente.

Risipa de alimente rămâne unul dintre obstacolele majore în trecerea la o economie circulară. Se estimează că în jur de 10% din alimentele disponibile în Uniunea Europeană ar fi aruncate, în timp ce peste 37 de milioane de oameni din UE nu își permit o masă de calitate decât o dată la două zile.

Care ar fi cauzele risipei alimentare? Câteva dintre acestea țin de fiecare gospodărie, planificarea greșită a cumpărăturilor și meselor, fructele și legumele considerate urâte, cumpărăturile impulsive din cauza promoțiilor din magazine sau shoppingul impulsiv.

Ambalajele de mărimi necorespunzătoare ar fi de vină pentru majoritatea alimentelor risipite. Însă avem și porțiile standardizate și supraestimarea numărului de clienți,  printre motivele risipei de alimente din restaurante și unități alimentare.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, etichetarea alimentelor cu termen de garanție și "a se consuma înainte de" reprezintă încă un motiv pentru risipa de alimente. O mai bună înțelegere a etichetelor ar putea reduce potențial risipa alimentară cu până la 10%.

De ce e importantă reducerea risipei alimentare? Reducerea aceasta e necesară în lupta cu schimbările climatice. Risipa alimentară e responsabilă de circa 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din sistemul alimentar al Uniunii Europene.

Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură, producerea și transportul alimentelor care sunt ulterior aruncate reprezintă 8% din emisiile de gaze cu efect de seră globale.

Totodată, prin reducerea risipei alimentare, gospodăriile și companiile pot economisi bani.

Legislația Uniunii Europene pentru reducerea risipei alimentare a avut printre obiectivele strategiei de la fermă la consumator și etichetarea mai clară a datelor de expirare.

De asemenea, donarea de alimente este o altă modalitate de a reduce risipa alimentară inutilă.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close