Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov: "Dacă nu intrăm în Schengen până la Crăciun, Bulgaria și România ar trebui să facă un acord care să elimine granițele"

Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov: "Dacă nu intrăm în Schengen până la Crăciun, Bulgaria și România ar trebui să facă un acord care să elimine granițele"

Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov a vorbit sâmbătă, la "Be EU cu Sabina Iosub", despre o alternativă la spațiul Schengen dacă România și Bulgaria nu ajung anul acesta să fie integrate în spațiul de liberă circulație. 

Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov: "Dacă nu intrăm în Schengen până la Crăciun, Bulgaria și România ar trebui să facă un acord care să elimine granițele"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Sep 2023   •   10:36

Se tot vorbește despre o alternativă la spațiul Schengen dacă România și Bulgaria nu ajung anul acesta să fie integrate în spațiul de liberă circulație.

Este vorba despre desființarea granițelor dintre cele două țări, astfel încât șoferii de camioane sau turiștii să nu mai aștepte ore în șir în vamă. 

Ar fi un demers care nu contravine regulilor europene însă ideea este momentan în stadiul incipient.

"Ştiu că o mulțime de transportatori care au camioane se uită în acest moment și se întreabă despre ce vorbim...Așteptăm de două zile la graniță să trecem Dunărea din Bulgaria în România, și nu numai între Bulgaria și România... Se întâmplă exact la fel și în Croația. În Slovenia. Deci este ceva ce nu mai putem tolera", a spus europarlamentarul bulgar Andrey Novakov la Antena 3 CNN.

Europarlamentar bulgar: ”Graniță deschisă între România și Bulgaria dacă nu intrăm în Schengen”

"După părerea mea personală, dacă nu intrăm în Schengen până la Crăciunul acestui an, Bulgaria și România ar trebui să facă un acord bilateral care să elimine granițele și barierele cel puțin între cele două țări, fără a dăuna legislației europene", a adăugat el.

"Putem facilita modul de trecere a frontierei peste Dunăre. Avem două poduri și cred trei sau patru puncte terestre. Putem cădea de acord... Nu suntem în Schengen, deci nu am putea afecta acordul Schengen.

Suntem două țări care pot să coopereze și să negocieze între ele. Nu putem lăsa să se mai întâmple acest lucru. Fiecare camion pierde 200 de euro pe zi la graniță în timp ce așteaptă", a precizat europarlamentarul bulgar.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close