Antena 3 CNN Be EU Situația din Ucraina a fost și săptămâna aceasta în atenția Uniunii Europene

Situația din Ucraina a fost și săptămâna aceasta în atenția Uniunii Europene

Situația din Ucraina a fost și săptămâna aceasta în atenția Uniunii Europene. Un nou pachet de măsuri împotriva Rusiei este pregătit de Comisia Europeană - al șaselea. Între timp, Gazprom oprește livrările de gaz către Polonia şi Bulgaria.

Situația din Ucraina a fost și săptămâna aceasta în atenția Uniunii Europene
de Sabina Iosub    |    27 Apr 2022   •   22:06

Ar putea fi considerată o escaladare majoră în lupta dintre Moscova și Europa pentru aprovizionarea cu energie, spun experţii. Sistarea livrărilor vine pe fondul impasului creat de cererea Rusiei ca plățile pentru gaz să fie făcute în ruble.

Comisia Europeană a reacționat, imediat, prin vocea Ursulei von der Leyen, citez:

"Anunțul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrării de gaze către clienți din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a utiliza gazul ca instrument de șantaj. Acest lucru este nejustificat și inacceptabil. Și demonstrează încă o dată faptul că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere. Acest scenariu nu ne-a luat prin surprindere. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre", spune președintele Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen adaugă:

"Am depus eforturi pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga Uniune. Statele membre au instituit planuri de urgență exact pentru un astfel de scenariu și am colaborat cu acestea într-un spirit de coordonare și solidaritate".

 

×
Subiecte în articol: Ucraina
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close