Antena 3 CNN Be EU UE și ASEAN semnează primul acord privind transportul aerian între două blocuri comunitare

UE și ASEAN semnează primul acord privind transportul aerian între două blocuri comunitare

Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și Uniunea Europeană (UE) și statele sale membre au semnat Acordul cuprinzător privind transportul aerian între statele membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est și Uniunea Europeană și statele sale membre.

UE și ASEAN semnează primul acord privind transportul aerian între două blocuri comunitare
Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    17 Oct 2022   •   13:08

CATA ASEAN-UE este primul acord privind transportul aerian între două blocuri din lume și reflectă cea mai recentă expresie a conceperii de politici în materie de reglementare a transportului aerian.

Negocierile asupra acordului au început în 2016 și s-au încheiat la 2 iunie 2021 în cadrul reuniunii extraordinare a înalților funcționari din domeniul transporturilor ASEAN-UE. Au urmat apoi examinarea juridică și traducerea textului în vederea semnării.

Acordul va oferi companiilor aeriene din ASEAN și din UE mai multe oportunități de a opera servicii de transport de pasageri și de mărfuri între cele două regiuni și în afara acestora, ceea ce va contribui la consolidarea redresării conectivității aeriene dintre cele două regiuni în urma pandemiei de COVID-19. Pasagerii se pot aștepta la o mai mare varietate de destinații, o frecvență sporită a zborurilor și mai multe opțiuni de călătorie între Asia de Sud-Est și Europa, potrivit unui comunicat al Consiliului Europei.

În temeiul CATA ASEAN-UE, companiile aeriene din ASEAN și din UE vor putea să opereze oricâte servicii de transport între cele două regiuni. În plus, companiile aeriene din fiecare țară a unuia dintre blocuri vor putea să opereze până la 14 servicii săptămânale de transport de pasageri și oricâte servicii de transport de mărfuri către fiecare țară din celălalt bloc cu drepturi de trafic de libertatea a cincea, prin orice țară terță sau dincolo de aceasta, către orice țară terță.

CATA ASEAN-UE oferă o bază pentru o cooperare mai strânsă între ASEAN și UE în domenii precum siguranța aviației, managementul traficului aerian, protecția consumatorilor și aspectele sociale și de mediu. Această cooperare mai aprofundată se bazează pe inițiativele existente, cum ar fi Programul consolidat de sprijin din partea UE pentru integrarea regională ASEAN (ARISE Plus) în ceea ce privește asistența tehnică și consolidarea capacităților, cooperarea UE-Asia de Sud-Est în ceea ce privește atenuarea impactului aviației civile asupra schimbărilor climatice: Schema de compensare și de reducere a emisiilor de carbon pentru aviația internațională (EU-SEA CCCA CORSIA), care sprijină punerea în aplicare a CORSIA, și proiectul de parteneriat UE-Asia de Sud-Est în domeniul aviației (EU-SEA APP).

Pe lângă CATA ASEAN-UE, ASEAN și UE au semnat procesul-verbal al declarațiilor formulate cu ocazia semnării Acordului cuprinzător ASEAN-UE privind transportul aerian.

Dato Lim Jock Hoi, secretarul general al ASEAN, a declarat: „Anul acesta marchează cea de a 45-a aniversare a relațiilor de dialog dintre UE și ASEAN și, pentru a sărbători această ocazie, este încurajator că ASEAN și UE au semnat primul acord privind transportul aerian între două regiuni din lume la Bali la 17 octombrie 2022 și au marcat o etapă importantă în istoria aviației mondiale.

Consider că CATA ASEAN-UE va întări serviciile de transport aerian, conectând oameni, culturi și întreprinderi de pe continente diferite și sprijinind totodată creșterea durabilă a aviației. Acordul survine într-un moment oportun în care ASEAN și UE sărbătoresc cei 45 de ani de parteneriat.”

Dna Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a declarat:

"Semnarea acestui prim acord interregional de transport aerian din lume între UE și ASEAN aduce parteneriatul nostru în domeniul aviației la un nou nivel. Acordul va contribui la sprijinirea redresării sectorului aviației după pandemia de COVID-19 și la restabilirea conectivității atât de necesare între cele două regiuni ale noastre, în beneficiul a aproximativ 1,1 miliarde de persoane, permițând intensificarea schimburilor comerciale, turistice, interpersonale și între întreprinderi. Acesta înlocuiește peste 140 de acorduri bilaterale privind serviciile aeriene, oferind astfel un set unic de norme și reducând birocrația. Acordul ne oferă, de asemenea, o nouă platformă pentru a colabora în direcția angajamentului nostru comun față de o aviație durabilă din punct de vedere economic și social și din punctul de vedere al mediului."

Dl Budi Karya Sumadi, președintele celei de a 28-a reuniuni a miniștrilor transporturilor din ASEAN și ministrul transporturilor din Indonezia, a declarat: "Semnarea acestui acord va crea sinergii mai armonioase pentru a accelera redresarea economică, în special conectivitatea aeriană dintre ASEAN și Europa, și va revigora economia mondială, în special în regiunile ASEAN și UE."

Dl Martin Kupka, ministrul transporturilor din Republica Cehă, care deține președinția Consiliului UE, a declarat:

"Prin semnarea primului acord de transport aerian între două blocuri din lume, am făcut un pas important în consolidarea conectivității dintre Europa și ASEAN. Acest lucru va oferi companiilor aeriene din UE și din ASEAN mai multe oportunități de a opera servicii de transport de pasageri și de mărfuri între cele două regiuni și în afara acestora. Acest lucru va stimula nu numai industria aviatică, atât în Europa, cât și în Asia, ci și economiile noastre în timpul redresării economice."

Dl S. Iswaran, ministrul transporturilor și ministrul responsabil cu relațiile comerciale din Singapore, a declarat:

"CATA ASEAN-UE este un acord de referință care va consolida conectivitatea aeriană dintre ASEAN și Europa și va facilita schimburile interpersonale și între întreprinderi. Survine într-un moment oportun, deschizând noi oportunități de creștere pentru industria aviatică în ambele regiuni, pe măsură ce depunem eforturi pentru redresarea în urma pandemiei de COVID-19. Republica Singapore este onorată că a fost coordonatorul principal al ASEAN de la inițierea până la încheierea acordului și ar dori să mulțumească celorlalte state membre ale ASEAN și UE pentru cooperarea solidă și sprijinul ferm de care au dat dovadă."

CATA ASEAN-UE va fi acum supus ratificării în conformitate cu procedurile statelor membre ale ASEAN și, respectiv, cele ale UE și ale statelor sale membre.

×
Subiecte în articol: UE asean acord transport aerian be EU
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close