Antena 3 CNN Be EU UE lansează facturarea electronică pentru companii. România, în topul ţărilor care colectează cel mai puţin TVA

UE lansează facturarea electronică pentru companii. România, în topul ţărilor care colectează cel mai puţin TVA

Comisia Europeană lansează sistemul de facturare electronică pentru companiile care operează transfrontalier în UE, fiind o strategie care are drept scop intensificarea luptei împotriva fraudei în materie de TVA.

UE lansează facturarea electronică pentru companii. România, în topul ţărilor care colectează cel mai puţin TVA
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Dec 2022   •   10:40

Potrivit estimărilor UE, noul sistem de facturare va conduce la reducerea fraudei cu până la 11 miliarde de euro pe an, contribuind şi la diminuarea costurilor administrative şi de conformitate, cu până la 4,1 miliarde de euro, în următorii zece ani.

Tările Uniunii Europene au pierdut, în 2020, în jur de 93 de miliarde de euro sub formă de venituri din TVA, un sfert din această sumă fiind atribuită fraudei.

"Aceste pierderi sunt în mod clar dăunătoare finanțelor publice", a comunicat Bruxelles-ul.

Mai mult, noi reguli de transparenţă fiscală au fost lansate şi pentru toţi furnizorii de criptomonede, aceştia având obligaţia să declare toate tranzacţiile efectuate de clienții rezidenți în UE.

"Autoritățile fiscale nu dispun în prezent de informațiile necesare pentru a monitoriza veniturile obținute cu ajutorul cripto-activelor, care pot fi tranzacționate cu ușurință peste granițe. Acest lucru le limitează sever capacitatea de a se asigura că impozitele sunt plătite efectiv", a mai adăugat Bruxelles-ul, notează g4media.ro.

Referitor la ţările care colectează cel mai puţin TVA, Italia se poziţionează pe primul loc în UE, în 2020, diferenţa fiind de 26,2 miliarde (20,8%).

Italia este urmată de Franţa, cu 14 miliarde (8%), şi de Germania, cu 11,1 miliarde (4,8%).

De asemenea, având în vedere procentele, Italia este precedată de Malta (24,1%) şi de România (35,7%).

 

 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close