Antena 3 CNN Be EU Ursula von der Leyen a acuzat Rusia de șantaj după întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria

Ursula von der Leyen a acuzat Rusia de șantaj după întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să „şantajeze" blocul comunitar cu gazele, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria.

Ursula von der Leyen a acuzat Rusia de șantaj după întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    27 Apr 2022   •   15:20

„Acest lucru este nejustificat și inacceptabil”, crede Ursula von der Leyen, adăugând că asta arată din nou că Rusia nu este de încredere ”ca furnizor de gaze”.

”Suntem pregătiți pentru un astfel de scenariu. Suntem în contact strâns cu toate statele membre. Lucrăm pentru a asigura aprovizionare alternativă și cele mai bune posibile niveluri de stocare în întreaga UE”, a scris ea.

Potrivit oficialului de la Bruxelles, statele membre au elaborat planuri de urgență tocmai pentru un astfel de scenariu: ”Grupul de coordonare a gazelor se reunește acum. Planificăm răspunsul nostru coordonat al UE. Voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa”.

”Europenii pot avea încredere că suntem uniți și în deplină solidaritate cu statele membre afectate de această nouă provocare. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Miercuri, Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria după ce ambele ţări au refuzat să plătească în ruble. Luna trecută, Rusia a avertizat ţările „neprietenoase" că vor trebui să plătească gazul în moneda rusă începând cu 1 aprilie, în caz contrar riscând să li se întrerupă furnizarea.

UE plănuieşte să reducă anul acesta consumul de gaze naturale ruseşti, pregătindu-se pentru o ruptură completă cu cel mai mare furnizor de energie al său. Însă Europa ar avea dificultăţi în a supravieţui mult timp fără gazul rusesc, iar găsirea unor surse alternative reprezintă o provocare uriaşă, susţin specialiştii.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close