Antena 3 CNN Be EU Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: ”Românii pot fi extrem de mândri de țara lor astăzi”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: ”Românii pot fi extrem de mândri de țara lor astăzi”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost invitat în cadrul emisiunii Be EU pentru a vorbi despre viitorul energetic al țărilor europene în contextul războiului început de Rusia în Ucraina și dependenței UE de resursele rusești.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: ”Românii pot fi extrem de mândri de țara lor astăzi”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    12 Mar 2022   •   10:46

La începutul interviului, Frans Timmermans i-a felicitat pe români pentru implicarea în criza refugiaților:

„Vreau să încep prin a spune că românii pot fi extrem de mândri de țara lor astăzi. Jumătate de milion de oameni au găsit refugiu în țara dumneavoastră și admirăm cu toții profund ceea ce fac românii să ajute acei oameni năpăstuiți care trebuie să-și părăsească locuințele.”

Întrebat cum va răspunde UE în cazul în care Rusia va pune embargo pe Nord Stream 1, Frans Timmermans a răspuns:

„Ne vom descurca. Avem planuri ca să ne asigurăm că asta nu va duce la blocarea economiilor noastre. Lucrăm din greu ca până la finalul anului acesta să reducem cu două treimi importurile de gaze din Rusia.”, spune Timmermans.

Vicepreședintele CE a precizat în urmă cu câteva zile, pentru Politico, că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc pot face asta în limitele obiectivelor climatice.

Acesta a explicat la Be EU ce ar însemna asta pentru România, o țară dependentă într-o proporție destul de mare de cărbune:

„În planurile pe care le vedem în țări ca România era prevăzut să renunțăm la cărbune, să mergem către gazele naturale ca o soluție de mijloc și în final către energie regenerabilă. Dacă nu vreți să prelungiți dependența de gazul rusesc, puteți sări peste partea de mijloc, dar asta poate funcționa doar dacă ați introdus energia regenerabilă mai devreme.

Deci puteți folosi cărbune puțin mai mult doar dacă introduceți surse regenerabile mai devreme. Altfel, ați fi în conflict cu legislația climatică care ne obligă să reucem emisiile cu cel puțin 55% până în 2030.”

Urmăriți interviul integral cu Frans Timmermans pentru Be EU:

 

×
Subiecte în articol: Frans Timmermans romani Rusia UE Ucraina
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close