Antena 3 CNN Conferinţe 19 incendii de locuințe au loc în România zilnic: ”Asigurările nu pot preveni un dezastru, dar pot preveni un dezastru financiar”

19 incendii de locuințe au loc în România zilnic: ”Asigurările nu pot preveni un dezastru, dar pot preveni un dezastru financiar”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 12:31 24 Apr 2025 Modificat la 12:31 24 Apr 2025
poza-cu-un-pompier-care-intervine-la-un-incendiu
Experții atrag atenția asupra necesității asigurării locuințelor, nu doar ca o măsură de prudență, ci ca o formă esențială de protecție financiară. Sursa foto: Getty Images

Inundațiile devastatoare din 2023 și cele 20 de cutremure înregistrate doar în această lună în zona Vrancea ne reamintesc brutal cât de expusă este România în fața dezastrelor naturale. În acest context, experții atrag atenția asupra necesității asigurării locuințelor, nu doar ca o măsură de prudență, ci ca o formă esențială de protecție financiară.

Antena 3 CNN, împreună cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), a lansat în urmă cu două luni o hartă interactivă a zonelor de risc din România și organizează astăzi la Galați conferința „Acasă în siguranță”.

„Vorbim, într-adevăr, despre riscuri de toate felurile. Teama de cutremur, teama de inundații majore și, din păcate, am avut și unele, și altele în România ultimilor ani, ne arată că suntem vulnerabili. Dar să nu uităm incendiile, alunecările de teren sau incendiile de vegetație – toate pot fi amenințări reale. Iar 70% din averea românilor este în case. Dacă pierzi casa, ai pierdut aproape tot”, a declarat Adrian Ursu, gazda conferinței.

Asigurările pot preveni un dezastru financiar

La rândul său, Alexandru Ciuncan, președintele UNSAR, a subliniat că asigurările nu pot preveni dezastrele, dar pot preveni dezastrele financiare:

„Cu siguranță asigurările nu pot preveni producerea unui dezastru, dar cu aceeași siguranță pot preveni un dezastru financiar. Din păcate, doar 2 din 10 locuințe sunt complet asigurate în România. Asta înseamnă că 8 din 10 locuințe sunt expuse total.”

19 incendii de locuințe în fiecare zi în România

Datele arată clar amploarea fenomenului: în 2023, despăgubirile plătite de industria asigurărilor pentru locuințe au ajuns la 183 de milioane de lei, cele mai multe fiind în urma incendiilor. Potrivit lui Ciuncan, în România se înregistrează în medie 19 incendii de locuințe pe zi.

„Este o creștere de 3–3,5%, ceea ce pare puțin, dar vorbim despre familii care își pierd munca de o viață în câteva minute”, a adăugat acesta.

Este nevoie ca românii să conștientizeze necesitatea unei asigurări

În zona Galați–Vaslui, inundațiile de anul trecut au generat despăgubiri de peste 22 de milioane de lei, potrivit lui Adrian Ursu:

„Sumele plătite ar fi putut fi mult mai mari dacă mai multe locuințe ar fi fost asigurate. Și cred că aici toți avem de lucru”, a punctat Ciuncan.

Evenimentul de la Galați reunește oficiali locali, inclusiv primarii localităților afectate anul trecut, dar și reprezentanți ai Guvernului, precum vicepremierul Marian Neacșu. Scopul: conștientizarea și responsabilizarea populației, dar și a autorităților.

„Dacă mai multe locuințe ar fi fost asigurate, poate că nu ar mai fi fost nevoie ca Guvernul sau autoritățile locale să intervină cu fonduri. Banii aceia puteau fi folosiți pentru drumuri, poduri, infrastructură. De aceea este important să fim fiecare dintre noi responsabili”, a încheiat Adrian Ursu.

×
x close