Antena 3 CNN Economic Până la 1.500 de lei în plus la salariu pentru o categorie de angajați români! Măsura intră în vigoare chiar din luna ianuarie | Care sunt condițiile

Până la 1.500 de lei în plus la salariu pentru o categorie de angajați români! Măsura intră în vigoare chiar din luna ianuarie | Care sunt condițiile

Angajații români pot primi până la 1.500 de lei în plus la salariu, însă doar dacă sunt îndeplinite câteva condiții.

Până la 1.500 de lei în plus la salariu pentru o categorie de angajați români! Măsura intră în vigoare chiar din luna ianuarie | Care sunt condițiile
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Ian 2024   •   16:00

Este vorba despre părinții care ar putea primi suma de până la 1.500 de lei direct de la angajatori, pentru a putea achita taxele la creșă sau grădiniță. 

Modificarea a fost făcută în ordonanța OUG nr. 115/2023, care aduce modificări la Codul Fiscal și practic se introduce o nouă facilitate fiscală pentru firme, care poate ajuta părinții.  

Facilitatea fiscală care se aplică din această lună (n. red ianuarie 2024) permite angajatorului să plătească până în 1500 de lei pe lună costurile pentru creșa și grădinița copiilor angajaților săi.  

Părinții pot cere angajatorului această facilitate, însă nu este obligatorie. 

Cum se face plata 

Calculul poate fi realizat în două moduri: angajatorul plătește direct suma de 1.133 de lei instituției de învățământ, sau părintele plătește lunar costul creșei sau grădiniței și prezintă angajatorului chitanța, pe baza căreia i se va rambursa suma. 

Dacă salariul brut al părintelui depășește salariul minim, suma deducerii fiscale crește în funcție de acesta, până la un maximum de 1500 de lei. 

De când poate fi aplicată legea

Consultanți fiscali Adrian Bența și Gabriel Biriș au explicat pentru Edupedu.ro cum se poate aplica această lege, dacă se poate aplica deja și în ce condiții. 

Ei au explicat că legea se poate aplica deja, dar nu este o obligație a angajatorului, pentru că el plătește din banii săi, nu se decontează de stat. Este ca orice facilitate fiscală, cum sunt diverse prime acordate. 

Adrian Bența crede că deși firmele mari ar putea fi cele care ar fi capabile să suporte mai ușor această cheltuială, mai degrabă firmele mici ar fi tentate să o facă.  

“Ordonanța nr. 115/2023 spune că dacă tu angajator ești generos și dai acești bani, atunci și eu, ca stat, renunț la impozitare. Statul nu va lua nici impozit pe salarii, nici pe asigurările sociale (n. red pentru această sumă), cu condiția ca împreună cu toate avantajele, fiscale pe care le mai dai tu să te încadrezi în 33% din salariul angajatorului. Răspunsul este, da, se poate aplica, dar de data asta este tot pe cheltuiala angajatorului. Dacă este firmă plătitoare de impozit pe profit mai apare o limitare la 5% din fonduri pe salarii”, spune Adrian Bența. 

“Oricine are buget și are și voință și disponibilitate poate să o facă. Cei mici au mai puțin și sunt mai generoși pentru că au plecat și ei de jos,” spune consultantul fiscal pentru Edupedu.ro.  

Nu se aplică însă pentru creșele și grădinițele care aparțin de primării. 

La rândul său, consultantul fiscal Gabriel Biriș dă și el un exemplu:  

“Practic este un avantaj de natură salarială, care este cost pentru angajator. În momentul în care un angajator își pune pe costuri 1.500 lei, asta înseamnă că din 1.500 lei, dacă e pe profit, îi scade 16%, și 84% din cei 1.500 lei scoate din buzunarul lui. Cam 200 de lei sunt suportați de stat și restul de angajator”. 

Ce se întâmplă în cazul angajaților bugetari 

Nu este specificat nicăieri în modificare Codului Fiscal dacă se aplică această facilitate și angajaților bugetari care sunt părinți. Adrian Bența spune că fiecare instituție în parte poate decide, iar Gabriel Biriș crede însă că nu ar putea fi aplicată pentru bugetari pentru că sumele ar fi trebuit bugetate. 

×
Subiecte în articol: cresa gradinita
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close