Antena 3 CNN Economic 50.000 de români şi-au refinanţat creditele | Soluţii pentru rate mai mici

50.000 de români şi-au refinanţat creditele | Soluţii pentru rate mai mici

Peste 50.000 de români au decis anul acesta să îşi refinanţeze creditele pe care le aveau, în speranţa că vor obţine condiţii mai bune. Asta înseamnă fie dobânzi fixe pentru o perioadă, ca să se pună la adăpost de fluctuaţiile cauzate de ROBOR, fie refinanţări sau mutarea creditelor la alte bănci. Totuşi, aceste decizii au venit şi cu alte costuri.

50.000 de români şi-au refinanţat creditele | Soluţii pentru rate mai mici
Sursa foto: Pixabay
de Ioana Cîşlaru    |    19 Oct 2022   •   16:49

În 18 Octombrie 2021 indicele ROBOR era de 2,2%, iar în prezent a ajuns la 8,17.

În același timp, în luna august indicele ROBOR a avut o valoare foarte ridicată, mai exact în 9 August se 8,14% însă de atunci a fost în scădere până în prezent când Banca Naționala a României a anunțat majorarea dobânzii cheie cu încă 0,75pp.

Aproximativ 26.177 de persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit în primele opt luni ale anului, în cadrul băncilor la care au contractat inițial împrumutul. 

Trecerea de la indicele ROBOR la IRCC în contractele în lei vechi se poate realiza cu acordul ambelor părți, atât consumatorul, cât și banca, iar dacă se produce, aceasta este ireversibilă.

De asemenea, 1.421 de români au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobânda fixă în perioada primelor opt luni ale anului 2022.

În același timp 54.024 de clienți au optat pentru refinanțarea creditului la altă bancă.

În prezent, cea mai sigură variantă pentru românii care au credite este trecerea la dobândă fixa însă dacă aceasta se face la altă bancă, atunci se va plăti o sumă de aproximativ 3.000 de lei.

Dobânda fixă pentru 5 ani este de 7% la care nu se adaugă și marja băncii iar după această perioadă se revine la indici variabili, de exemplu IRCC.

O altă varianta ar fi apelarea la CSALB unde un consultant va ajuta gratuit sa găsiți cea mai buna varianta astfel încât să rămâneți și cu bunul și sa puteți plăti și creditul. La indicii variabilii se adaugă și marja băncii de 2%, iar la dobânda fixa nu.
 

×
Subiecte în articol: credite rate romani banci
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close