Antena 3 CNN Economic A venit scadenţa. România trebuie să plătească astăzi peste 100 de milioane euro FMI

A venit scadenţa. România trebuie să plătească astăzi peste 100 de milioane euro FMI

A venit scadenţa. România trebuie să plătească astăzi peste 100 de milioane euro FMI
Sursa foto: Foto: hubberts-arms.org
de M.Z.    |    23 Iun 2013   •   12:34

A venit din nou scadenţa pentru împrumuturile externe. Astăzi, România trebuie să plătească peste 100 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional, suma reprezentând rambursări din împrumutul stand-by contractat în 2009. 

Anul 2013 va goli destul de mult buzunarele statului când vine vorba de returnat banii împrumutaţi în urmă cu patru ani. România trebuie să efectueze plăţi în valoare totală de aproximativ 1,2 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În primele cinci luni din 2013, din suma totală datorată au fost achitate 428,5 milioane euro. După plata efectuată astăzi, cu o valoare de 122 de milioane de euro, în septembrie, ţara are de făcut încă trei plăţi catre institutiile financiare internaţionale, în valoare totală de 157 milioane euro: 8 milioane euro către BIRD, 30 de milioane UE şi încă 122 milioane euro către Fondul Monetar.

Scadenţele la datorii vin şi în octombrie, când autorităţile vor returna UE aproape 5.000.000 de euro, urmând ca, în noiembrie, suma de plată să fie de 165 milioane euro, din care două milioane de euro către BIRD şi 163 milioane euro catre FMI.

În ultima lună din an, România urmează să facă o singură plată, de 122 milioane, către Fondul Monetar. 
 
Nici anii următori nu vor fi mai blânzi când vine vorba de împrumuturile externe. În 2014, va trebui să virăm în conturile instituţiei financiare internaţionale peste un miliard de euro.

Şi 2015 va fi un an greu, deoarece vine scadenta pentru 157 milioane euro către FMI, dar şi pentru o tranşă de 1,5 miliarde euro de la UE. 
 
 


 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close