Antena 3 CNN Economic Adevărul despre situația energetică din România. Ce ne așteaptă la iarnă

Adevărul despre situația energetică din România. Ce ne așteaptă la iarnă

Liberalii se reunesc pentru a decide dacă vom avea preţ fix la energie sau o compensare a facturilor.

de Vasile Marcu    |    07 Noi 2022   •   13:15

Asta după contrele cu social-democraţii în legătură cu piaţa energiei.

Social-democrații îi acuză pe liberali pentru faptul că ministrul energiei liberal nu a venit cu nicio propunere concretă privind piața energiei în perioada următoare. 

Social-democrații au venit de săptămâna trecută și au spus clar că își doresc o piață reglementată și un preț fix la energie de 1,3 lei sau în jur de 1,3 lei pentru toate domeniile, fie că este industrial, fie că este vorba de consum casnic.

Însă liberalii au spus că un astfel de preț fix ar duce la dublarea costurilor pentru cetățeni, pentru populația României la energie electrică.

Voci din de la nivelul conducerii Partidului Național Liberal îi acuzau pe social-democrați și la rândul lor social-democrații, pe liberali. 

Astăzi liberalii trebuie să vadă dacă merg pe varianta social-democraților, despre care spuneam preț fix la electricitate și o piață reglementată sau rămân la ideea lor de piață mai mult administrată decât reglementată.

În această după-amiază avem parte de o şedinţă foarte importantă și e foarte posibil ca după această întâlnire a Partidului Național Liberal, a conducerii partidului, să existe și o ședință de coaliție în care cei 2 lideri importanți din coaliție, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, să stea față în față și să ajungă la un numitor comun.

Vremea este factorul cel mai imprevizibil. 

Iarna trecută a fost o iarnă blânda, iar Europa a ieșit din sezonul rece cu stocuri de combustibil mari. În plus, prognozele pentru noiembrie 2022, când de obicei erau deja folosite gazele pentru încălzire, arată temperaturi peste cele normale.

"Schimbările climatice și schimbările de vreme sunt foarte dese și ca atare și prognozele, din păcate, sunt mult mai puțin similare cu ceea ce era în urmă cu 10 ani nu în ultimul rând, apropo de mit, noi avem și Europa, avem o cantitate mare de gaze naturale în depozite, dar trebuie să înțelegem că acestea nu înlocuiesc neapărat importurile.

Depozitele de magazinare au ca și scop să vină cu un aport suplimentar din surse, dar nu au capacitate nici în România, nici în Europa, să înlocuiască sută la %importurile", a explicat Dumitru Chisăliţă la Antena 3 CNN.

În cazul în care Europa se va confrunta cu o iarnă similară cu cea din anul 2012, când a fost cea mai rece iarnă din ultimii zece ani, atunci cererea de gaze nu va putea fi acoperită.

"Deci ne vom încadra dacă vom importa în continuare la nivelul importurilor pe care le avem și acum zilnice și în situația în care vom avea o iarnă ușoară", a declarat Dumitru Chisăliţă. 

Europa a crescut aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate. 

"În momentul de față Europa și-a crescut foarte mult aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate, care presupun mai multe activități activitatea de extragere a gazului, de transport, de lichefiere, de stocare, încărcare, transport cu metanieru, descărcare undeva într-un port european, stocare, transport, adică presupun mult mai multe etape decât să spunem abordarea clasică prin conducte și în același timp mai prost.

Presupun un lucru foarte important dacă gazul odată plecat pe conductă, el trebuie să ajungă la capătul conductei în situații de funcționalitate a conductei, aici există posibilitatea ca un vas care să spunem că pleacă cu intenția Europa, dacă se schimbă prețul, vasul respectiv să o cotească și să meargă către altă țară dacă altă țară oferă un preț mai mare.

Sunt elemente de risc care nu existau practic în anii anteriori," a declarat Dumitru Chisăliţă la Newsroom de la Antena 3 CNN. 


 

 

×
Subiecte în articol: facturi energie iarnă
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close