Antena 3 CNN Economic Ministrul MIPE, Adrian Câciu, anunț despre creșterea pensiilor: ”De la 1 ianuarie, o nouă lege!”

Ministrul MIPE, Adrian Câciu, anunț despre creșterea pensiilor: ”De la 1 ianuarie, o nouă lege!”

Ministrul MIPE, Adrian Câciu, a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre creșterea pensiilor.

de Laura Dinu    |    14 Sep 2023   •   20:00

Zilele trecute, atât ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, cât și premierul Marcel Ciolacu au vorbit despre creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024.

Marcel Boloș a venit, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN, cu o variantă de majorare de 14% pentru toate pensiile. Potrivit ministrului, atât permite anvelopa bugetară. 

"Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minimum 16 miliarde de lei. 

(...) În procente înseamnă că am luat în calcul o creștere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunțat de coaliția de guvernare", a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, marți, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Pe de altă parte, premierul susține că ar prefera o creștere variabilă a pensiilor, în funcție de venituri. 

”Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.  

”Noi vrem să venim cu noua lege a pensiilor până la sfârșitul acestui an”

Invitat în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Adrian Câciu, a declarat că ambele variante sunt corecte dintr-un anumit punct de vedere. 

”V-aș spune că ambele variante sunt valabile dintr-o anumită perspectivă, pentru că este un context la domnul Ministru de Finanțe, la domnul Boloș. A spus care va fi anvelopa pe care o să o avem la dispoziție, astfel încât să vină majorările de pensii. Nu a dat un procent.  

Așa cum am discutat și la Bruxelles, și așa cum a anunțat și domnul prim-ministru Marcel Ciolacu, și cum ne-am angajat în Guvern, noi vrem să venim cu noua lege a pensiilor până la sfârșitul acestui an. De aceea, de la 1 ianuarie 2024, să avem o nouă lege a pensiilor. 

Prioritatea este eliminarea inechităților. Dacă pensionarii suferă de ceva, de o nedreptate, este faptul că există pensii inegale la muncă egală. Și eu cred că acolo va fi prioritatea, și din ce știu doamna Ministru a Muncii deja are pe masă câteva elemente cu care a început discuțiile. 

Haideți să vedem, în primul rând, care va fi evaluarea făcută în baza discuțiilor pe noua lege a pensiilor”, a conchis ministrul Adrian Câciu în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024

Un lucru sigur este faptul că pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2024. 

„Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni”, a spus premierul, cu privire la faptul că această creștere este stipulată în lege, iar ”legea nu va fi încălcată de nimeni”. 

„Este o lege în vigoare pe care dumneavoastră o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni. Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut.

Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%. Nu va încălca nimeni legile din România”, a spus premierul Marcel Ciolacu. 

×
Subiecte în articol: Adrian Câciu
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close