Antena 3 CNN Economic Auto Bucureşti: Cât costă să-ţi ridici maşina parcată neregulamentar. Taxe între 500-700 lei/zi

Bucureşti: Cât costă să-ţi ridici maşina parcată neregulamentar. Taxe între 500-700 lei/zi

Bucureşti: Cât costă să-ţi ridici maşina parcată neregulamentar. Taxe între 500-700 lei/zi
Sursa foto: Masinile parcate ilegal, ridicate cu 700 de lei pe zi
24 Iun 2009   •   13:37
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Parchează pe trecerile de pietoni, în dreptul rampelor de acces pentru persoanele cu handicap, în staţiile de autobuz sau pe calea de rulare a mijloacelor de transport în comun. De asemenea, îşi asigură maşinile în dreptul intrărilor în unităţile de învăţământ, în spitale, în intersecţii, în dreptul pasajelor sau pe trotuar şi nu asigură un spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonală. Acestea sunt tipurile de parcări neregulamentare pentru care, în prima jumătate a anului 2009, au fost ridicate în Bucureşti peste 20.000 de maşini. Fiecare primărie de sector a încheiat contracte de ridicare a maşinilor parcate necorespunzător cu firme diferite şi care percep şoferilor cărora le ridică maşinile taxe între 500 şi 700 de lei pe o zi. Antena3.ro vă prezintă o situaţie detaliată pe fiecare primărie de sector în ceea ce priveşte parcările neregulamentare publice, obţinută de la birourile de comunicate ale primăriilor şi de asemenea, cum ar trebui să procedeze proprietarii maşinilor parcate în locuri nepermise, pentru a-şi ridica vehiculele.

In mai multe zone ale Capitalei vedem agăţate de stâlpii de electricitate, panouri prin care şoferii sunt avertizaţi că parcarea neregulamentară se sancţionează, conform unei Hotărâri de Consiliu Local (HCL) specifice fiecărui sector din Bucureşti. Totuşi, o parte dintre şoferi îşi poziţionează autovehiculele neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice din Bucureşti şi constituie astfel un obstacol pentru circulaţia publică:
ori pe trecerile de pietoni, ori în staţiile de autobuz şi chiar în faţa unui panou care le indică faptul că maşina le-ar putea fi ridicată, dacă este parcată necorespunzător. In acelaşi timp, locurile de parcare din capitala europeană nu sunt suficiente pentru câte maşini există pe străzile bucureştene, iar maşinile părăsite încă zac în anumite zone, fără a fi ridicate.

Pe lângă faptul că maşinile sunt ridicate şi că proprietarul respectivului autovehicul trebuie să se adreseze el însuşi anumitor instituţii, în momentul în care nu-şi mai găseşte maşina în locul în care a fost parcată, acesta este obligat să achite trei taxe pentru a reintra în posesia mijlocului de transport personal. Astfel, el trebuie să plătească taxele de ridicare, transport şi depozitare pentru maşină şi care pot ajunge la suma de 700 de lei pe o singură zi.

In sectorul 1, taxele diferă în funcţie de tonajul maşinii

In sectorul 1, maşinile sunt ridicate pe baza prevederilor Hotărârii Consiliului Local a Sectorului 1 din octombrie 2008 şi a prevederilor Codului Rutier, iar firma care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate neregulamentar este S.C. CFR TRANSAUTO S.A. După după datele remise către Antena3.ro de Biroul de Presă, operatorul economic acţionează împreună cu Poliţia Comunitară Sector 1 şi Brigada de Poliţie Rutieră, care hotărăsc ca un vehicul să fie ridicat pe baza înregistrării video cu aparatul radar, iar autovehiculele ridicate sunt transportate şi depozitate în Aleea Mateloţilor nr. 31-43.


Măsura ridicării a început pe 15 mai 2009, dar înainte cu cel puţin o lună, după informaţiile de la Biroul de Presă, Primăria Sectorului 1 a început o campanie de informare a cetăţenilor cum că urmează ca vehiculele parcate neregulamentar să fie ridicate, precum şi detalii legate de modul de aflare a locului de depozitare şi recuperarea lor.

Concret, cetăţeanul care nu-şi mai găseşte vehiculul lăsat pe carosabil mai mult de 5 minute şi care nu respectă prevederile legale de staţionare se adresează la telefoanele 021/9544 (Dispeceratul Brigăzii de Poliţie Rutieră), 021/9540 (Dispeceratul Direcţiei Generale de Poliţie Comunitară Sector 1), 112 (Dispeceratul Poliţia Naţională) sau la 021/667.67.62 (Operatorul care se ocupă de ridicarea maşinilor), de unde vor primi detalii în ceea ce priveşte ora la care le-a fost ridicat vehiculul, locul de depozitare şi posibilităţile de ajungere, documentele necesare pentru ridicare şi tarifele operatorului.





Vocea din receptor va transmite conducătorului auto că, în cazul sectorului 1, taxa de ridicare şi cea de transport însumează fiecare câte 200 lei, taxa de depozitare a vehicului câte 300 lei pe o zi şi că cea din urmă diferă în funcţie de tonaj, astfel că aceasta se măreşte la 400 de lei pe o zi, pentru vehiculele care depăşesc 3,5 tone.

Eliberarea se va face de către proprietarul sau deţinătorul legal vehiculului în baza certificatului de înmatriculare în original sau a oricărui act din care să rezulte dreptul de proprietate asupra acelui vehicul. De asemenea, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului este obligat să comunice Poliţiei Rutiere, la cererea acesteia şi în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, după cum arată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice.

Firma autorizată să ridice maşinile parcate neregulamentar în sectorul 1 repartizează bugetului local 20% din sumele încasate şi din sumele obţinute din valorificarea vehiculelor nerevendicate. Biroul de Presă informează Antena3.ro că banii colectaţi sunt investiţi în amenajarea de noi locuri de parcare, precum şi pentru lucrări de reabilitare şi întreţinere a carosabilului.

Din de 15 mai 2009, când a început procesul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar şi până pe 19 iunie 2009, în Sectorul 1 au fost ridicate 871 maşini parcate necorespunzător.

Soferul va primi acasă informarea despre numărul de puncte care i-au fost luate

In ceea ce priveşte sectorul 2 al Capitalei, autovehiculele care staţionează ilegal sunt ridicate în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României din 2002 şi a Hotărârii Consiliului Local a Sectorului 2 din 2007. Firma care a încheiat contract cu Primăria Sectorului 2 se numeşte S.C. Supercom S.A., iar autovehiculele sunt depozitate sub pază pe terenul special amenajat de pe strada Fabricii nr. 2, din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov.

Orice conducător auto care observă că i-a dispărut autovehiculul trebuie să apeleze la numărul de telefon unic pentru urgenţe, 112 sau la 021/9671, unde va obţine informaţii de la S.C. Supercom S.A. despre autovehiculul său.

Pentru recuperarea maşinii ridicate de firma autorizată de sectorul 1, conducătorul auto trebuie să facă dovada că este proprietarul autovehiculului şi să plătească contravaloarea operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare. Astfel, şoferul va trebui să achite pentru propria maşină 130 de lei pentru ridicare, alţi 130 de lei pentru transport şi 180 de lei pentru depozitarea autovehiculului pe timp de 24 de ore, care este aceeaşi pentru toate maşinile, sume la care se adaugăc cota de TVA, respectiv 19%.

Ca dovadă a faptului că autovehiculul său a fost ridicat, conducătorul auto va primi prin poştă procesul verbal încheiat de către agentul Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei în care se specifică amenda pe care a primit-o, fapta pentru care a fost sancţionat, precum şi informarea despre numărul de puncte care i-au fost luate pentru staţionarea în locuri interzise.

De asemenea, la recuperarea autovehiculului va primi chitanţa pentru achitarea operaţiunilor prilejuite de ridicarea acestuia.

De la începutul acestui an şi până în prezent au fost ridicate aproape 9000 de autovehicule care au staţionat ilegal în sectorul 2.

Sectorul 3 are dreptul să ridice maşinile parcate necorespunzător în baza HCL din 2006, privind amenajarea, sistematizarea şi administrarea parcărilor publice limitrofe blocurilor de locuit din sectorul 3, precum şi a Hotărârii din acelaşi an, privind reglementarea activităţii de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumului public din sectorul 3 şi care constituie un obstacol pentru circulaţia publică.

Firma care se ocupă cu procesul de ridicare a maşinilor, S.C. Rosal Ecologic Recycling System S.R.L., depozitează autovehiculele în spaţiul din şos. Dudeşti- Pantelimon nr. 2 - 4 - 6. Operatorul din sectorul 3 percepe tariful de ridicare pentru vehicul sau remorcă de 200 de lei, tariful de transport pentru vehicul sau remorcă, tot de 200 de lei şi tariful de depozitare pentru vehicul sau remorcă pe o zi, 150 de lei,

Din ianuarie 2009 şi până luna aceasta, în sectorul 3 s-au ridicat 3663 maşini.

Sectorul 6, cu peste 6000 de maşini ridicate, după sectorul 2

In ce priveşte ridicarea maşinilor din sectorul 6, aceasta este realizată ?de către operatorul autorizat. Locul de depozitare se află pe Str. Mânăstirea Văratec, nr. 16-18, Sector 6. Telefon de contact 021.9546", după cum arată informaţia de pe site-ul Primăriei Sectorului 6, către care Antena3.ro a fost direcţionată. Din aceeaşi sursă vedem că " taxele de ridicare, transport şi depozitare, pentru prima zi, sunt în valoare de 500 lei. Pentru fiecare zi care depăşeşte 24 de ore de la data ridicării, taxele de depozitare sunt în valoare de 200 lei".

Conform Biroului de Presă al Primăriei Sectorului 6, maşinile conducătorilor auto cărora li s-au ridicat vehicululele pentru că au încălcat regulile de circulaţie din Codul Rutier, sunt fotografiate înaintea procedurii de ridicare, ca dovadă că mijlocul de transport a fost parcat ilegal. Tot conform datelor de la Biroul de Presă, până la data de 11 iunie 2009, pe raza sectorului 6 au fost ridicate 6.470 de autovehicule care au fost parcate neregulamentar.

In cazul Primăriei Sectorului 4, aceasta nu a început încă acţiunea de ridicarea a maşinilor parcate neregulamentar, ci a demarat procedurile pentru achiziţionarea serviciilor prin care să încheie contractul pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal.

In ceea ce priveşte Primăria Sectorului 5, aceasta nu a răspuns solicitărilor repetate prin care Antena3.ro a cerut situaţia vehiculelor parcate necorespunzător pe raza sectorului respectiv.

În Bucureşti există două tipuri de parcări, respectiv parcările de reşedinţă, care sunt amenajate, marcate şi numerotate de Primăria de Sector, în jurul blocurilor şi care sunt închiriate exlusiv chiriaşilor şi parcările publice, care reprezintă toate parcările amenajate pe domeniul public. Locurile de parcare de reşedinţă sunt acordate proprietarilor apartamentelor din blocurile adiacente zonei în care a fost amenajat parcajul, iar ocuparea unui astfel de loc de parcare se face în baza unui contract de închiriere eliberat de Primăria de Sector. Anual, beneficiarii trebuie să achite la Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei, o taxă pentru ocuparea acestor locuri.

În afara parcărilor de reşedinţă, pe domeniul public mai sunt amenajate parcările cu timp limitat, care se află în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Consiliul General, care a decis concesionarea acestor parcări Societăţii Dalli.

Foto text: Primaria Sectorului 6

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: parcare primarie taxe amenzi puncte şoferi vehicul
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close