Antena 3 CNN Economic Auto Recomandările poliţiei rutiere la întoarcerea acasă după vacanţa de Rusalii

Recomandările poliţiei rutiere la întoarcerea acasă după vacanţa de Rusalii

Recomandările poliţiei rutiere la întoarcerea acasă după vacanţa de Rusalii
Sursa foto: Recomaandari rutiere pentru Rusalii
24 Mai 2010   •   15:34

Luni, drumul de întoarcere acasă al conducătorilor auto, după mini-vacanţa de Rusalii, este supravegheat de poliţiştii structurilor rutiere din toată ţara şi de un elicopter al M.A.I., după cum arată un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), remis către Antena3.ro.

Pentru că în cursul zilei de luni, 24 mai, în special după-amiază, se aşteaptă o creştere a valorilor de trafic pe drumurile naţionale ce leagă staţiunile turistice de marile oraşe şi pe autostrăzile A1 şi A2, precum şi spre graniţa de Vest, Conducerea Poliţiei Române a dispus suplimentarea efectivelor de poliţie rutieră şi informarea permanentă a conducătorilor auto cu privire la valorile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare.

Pentru a diminua riscul producerii unor accidente care au drept cauză neatenţia la volan, conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului, viteza ridicată, neadaptarea vitezei la condiţiile meteo, Poliţia Rutieră a intensificat măsurile specifice, în vederea prevenirii şi combaterii accidentelor rutiere.

?Centrul INFOTRAFIC va informa permanent conducătorii auto cu privire la valorile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare, iar echipajele de poliţie rutieră de la sol vor fi sprijinite din aer de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru monitorizarea eficientă a traficului, pe principalele artere de circulaţie?, explică pentru Antena3.ro Raluca Seucan, purtător de cuvânt la IGPR.

Prudenţă la volan

Din cauza aglomeraţiei specifice întoarcerii din mini-vacanţa de Rusalii, poliţiştii recomandă şoferilor să marească distanţa în mers între autovehicule şi să evite să depăşească, pentru a preveni producerea unor coliziuni în lanţ. De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să renunţe să pornească la drum dacă sunt obosiţi, deoarece atenţia şi timpul de reacţie la stimuli scad foarte mult.

Totodată, participanţii la trafic trebuie să ia în calcul faptul că drumurile care leagă destinaţiile turistice de Capitală sunt aglomerate, deci e bine să plece la drum cu o rezervă de timp pentru a se evita blocajele. Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele frecvente de conturbare a capacităţii de conducere şi de cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

?Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală?, mai spune Seucan pentru Antena3.ro.

Poliţiştii de la Rutieră recomandă şi pietonilor să traverseze doar pe culoarea verde a semaforului şi să aştepte mijloacele de transport în comun numai pe trotuar. O atenţie sporită trebuie acordată şi motocicliştilor, iar conducerea cu viteză moderată, adaptată permanent condiţiilor de drum şi trafic este una dintre condiţiile esenţiale ale evitării accidentelor grave.


Pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie, Poliţia Rutieră vă recomandă:

Planificaţi-vă atent traseul pe care îl veţi urma la întoarcere!
Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia!
Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante, stingătorul de incendii şi trusa medicală de prim-ajutor!
Nu uitaţi permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi poliţa de asigurare obligatorie auto (RCA)!
Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!
Pentru opriri, alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine iluminate!
Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genţi, borsete, aparate foto etc.)!
Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!
Nu luaţi în maşină persoane necunoscute, mai ales pe timpul nopţii!
Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!
Dacă pe traseu sesizaţi ceva suspect, iar situaţia nu vă permite să interveniţi, anunţaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112!
Respectaţi semnalele agenţilor de circulaţie şi alegeţi, pe cât posibil, rutele ocolitoare mai puţin aglomerate!

Circulaţi cu viteză moderată! Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi trafic generează accidente grave de circulaţie!
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Alcoolul diminuează considerabil reflexele!
Folosiţi centura de siguranţă! Acest accesoriu vă poate salva viaţa!
Folosiţi corect luminile pe timp de noapte sau ploaie!
Nu conduceţi maşina când sunteţi obosiţi! Oboseala la volan vă poate fi fatală.
Evitaţi pe cât posibil să circulaţi, pe distanţe lungi, noaptea!
Pe vreme de ploaie, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz! Câteva momente fără vizibilitate pot fi fatale.


Cinci persoane şi-au pierdut viaţa duminică noapte, într-un accident pe DN2

Duminică seară, în jurul orelor 23.30, a avut loc un accident deosebit de grav pe DN2 Bucureşti ? Urziceni, în localitatea ilfoveană Afumaţi. Şoferul unui autoturism staţionat pe partea carosabilă la kilometrul 19+900 de metri, pe sensul Afumaţi spre Urziceni, s-a angajat în efectuarea unei manevre de întoarcere fără a se asigura, împrejurare în care a fost lovit în plin de un autocar condus regulamentar, în aceeaşi direcţie, de către un bărbat de 55 de ani din Bucureşti, posesor al permisului de conducere pentru categoriile A, B, C, E şi D, cu vechime din anul 1976.

Accidentul a avut urmări tragice: cinci dintre cei şase ocupanţi ai autoturismului şi-au pierdut viaţa, iar persoana care a supravieţuit (un copil de 8 ani) a suferit leziuni corporale grave. Şoferul autocarului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: trafic Poliţia Rutieră masini recomandari
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close