
Tesla Cybertruck trebui să fie, în viziunea Tesla, o inovaţie pe piaţa auto şi nu numai: O maşină uriaşă, extrem de puternică şi de sigură, destinată oricărui fel de drum, pavat sau nu, şi pregătită inclusiv să-şi ajute pasagerii, la nevoie, să supravieţuiască Apocalipsei. "Poate să traverseze orice tip de teren pe Pământ, posibil şi pe Marte", o lăuda Elon Musk la lansare.
Era 21 noiembrie 2021, iar Elon Musk prezenta lumii întregi maşina Tesla Cybertruck. "Câteodată te apucă senzaţia că Apocalipsa ar putea veni în orice moment. La Tesla, avem cea mai bună tehnologie pentru Apocalipsă", spune el.
Anii care au trecut au arătat că dezvoltarea problematică, lipsa trăsăturilor practice - indiferent dacă vorbim de clienţi obişnuiţi sau adepţi ai apocalipsei, autonomia relativ redusă pentru o maşină electrică, până şi imaginea lui Musk degradată în ochii unei parte a americanilor după apropierea de Trump - toate acestea au pus umărul la eşecul maşinii care trebuia să revoluţioneze industria auto.
Primele semne că "împăratul e gol" au fost vizibile încă de la lansare, indiferent dacă unii le-au acceptat sau nu: la demonstraţia legată de rezistenţa geamurilor "blindate", când un angajat Tesla a aruncat o bilă metalică în ele, geamurile au cedat. "Poate a fost un pic cam tare", a spus Elon Musk atunci, menţionând că bila "nu a trecut".
Într-un final, ar fi putut rămâne un vehicul destinat strict adepţilor Apocalipsei, însă se pare că nici măcar acest segment redus al clienţilor nu se grăbesc să îmbrăţişeze viziunea Tesla pentru sfârşitul civilizaţiei.
Transportul post-apocaliptic are câteva specificaţii simple: un vehicul robust, fiabil, capabilă să acceseze orice fel de teren, scrie The Guardian.
Camionetele îndeplinesc multe dintre aceste cerinţe, de aceea sunt şi folosite în tot felul de activităţi, atât în zone de conflict precum şi la urmărirea tornadelor. "Sunt cu siguranţă foarte bune în scop de pregătire", spune Sean Gold, un fost manager al serviciului de urgenţă din forţele aeriene pentru care a activat în domeniul de pregătire timp de 10 ani. "Sunt mari, capabile să meargă pe teren accidentat şi să părăsească drumurile cu obstacole", adaugă el. Însă, Tesla Cybertruck a renunţat la designul clasic al camionetei, optând pentru o siluetă cu linii ascuţite care pare inspirată de filmele SF. Totodată, a ridiculizat camioneta Ford F-150, cel mai bine vândut model în SUA în ultimii 47 de ani, considerându-l depăşit din punct de vedere tehnologic. Simone Giertz, inventator în domeniul roboticii, care a construit o camionetă Tesla, a făcut parte din grupul mic de invitaţi prezenţi la dezvăluirea Cybertruck. "Am simţit fizic cum aerul iese din încăpere când Tesla Cybertruck a apărut. Oamenii erau atât de confuzi".
Odată cu implicarea lui Elon Musk în politică, designul Tesla Cybertruck a început să fie nu perceput nu doar ca fiind controversat, dar ca având şi o conotaţie politică. Un articol din Slate face referire la asemănarea camionetei Tesla cu Casspir, vehiculul militar de transport persoane din era apartheidului care patrula străzile din Africa de Sud în timpul copilăriei lui Elon Musk. "În timp ce străzile erau copleşite de violenţă şi flăcări, copiii de culoare din Africa de Sud desenau şi scriau despre forţele apartheidului şi instrumentele sale - câinii şi vehiculele Casspir - care îi urmăreau şi trăgeau asupra lor în şcoli, străzi şi case", se arată în articol. "La mijlocul anilor '90, Casspir devenit simbolul global al opresiunii apartheidului".
Drept urmare, nu a fost o surpriză că Tesla Cybertruck a fost un model îmbrăţişat de forţele de securitate. O secţie de poliţie din SUA a plătit 153.000 de dolari pentru un model, în timp ce dictatorul cecen Ramzan Kadîrov s-a prezentat alături de o Tesla Cybertruck cu o mitralieră montată despre care spunea că a fost construită special pentru a lupta alături de forţele sale în războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Elon Musk a negat construirea unui asemenea vehicul pentru dictatorul cecen, iar până la urmă Tesla lui Kadîrov a fost tractată de pe front după ce s-a oprit din funcţionare, iar acesta din urmă l-a acuzat pe Musk că a dezactivat vehicului de la distanţă.
Două milioane de precomenzi, însă majoritatea abandonate
După dezvăluirea din 2019, Tesla a primit 2 milioane de precomenzi pentru Cybertruck, pentru care oamenii au plătit un avans de câte 100 de dolari.
Chiar dacă Tesla a întârziat doi ani cu producţia şi preţul de bază la lansare a fost mai mult decât dublu faţă de cel anunţat, o problemă mare a fost şi că utilitatea reală nu era la fel cu cea promovată: O camionetă obişnuită are şasiul din oţel pentru a rezista forţelor la care este supusă o maşină când tractează greutăţi mari, însă şasiul Cybertruck este fabricat din aluminiu, un metal care se poate îndoi sau chiar rupe când este supus forţelor. Totodată, oţelul inoxidabil - folosit la caroserie - este un metal predispus la rugină.
Dan Neil, criticul auto premiat cu Pulitzer al publicaţiei Wall Street Journal, a alunecat de pe un deal în timpul unui test drive. "Am mers pe drumuri de categoria trei şi patru, pe care, teoretic, este capabilă să le parcurgă. Însă este cu 50 de centimetri mai lată decât orice drum accidentat din orice parc naţional. Asta nu înţeleg, este cu siguranţă o maşină pentru şosea", spune el. Totodată, autonomia modelului este adusă în discuţie. Bradley, un expert de pregătire din statul Virginia spune că cei aproximativ 500 de kilometri de autonomie sunt problematici dacă alimentarea cu curent electric nu mai funcţionează. "Majoritatea oamenilor nu au un sistem puternic de alimentare cu energie solară".
În acelaşi timp, reparaţia maşinii ar fi o provocare: Daisy Luther, un fost manager de service, se întreabă cum ar putea cineva să repare o Tesla Cybertruck, în special în cazul unui puls electromagnetic sau ceva similar. "Recomand în general celor care caută un vehicul care să reziste în timpul unei situaţii apocaliptice să ia o maşină cu cât mai puţine cip-uri şi electronică. Pot face mici reparaţii mecanice, însă nu pot face nimic dacă am nevoie de un computer sau un upgrade prin satelit", spune ea.
Realitatea dură a cifrelor
În prezent, din punct de vedere al vânzărilor, Tesla Cybertruck ar putea fi considerată un eşec: Elon Musk estima vânzări anuale de 250.000 de unităţi şi fabrica Tesla Gigafactory din Austin, Texas, a fost extinsă pentru a putea susţine acest ritm al producţiei, însă în 2024, primul an plin de vânzări, maşina Apocalipsei s-a vândut în doar 40.000 de exemplare, scrie publicaţia online New Atlas.
Trebuie menţionat că modelul Tesla Cybertruck nu poate fi comercializat în Marea Britanie, Europa sau China - cea mai mare piaţă din lume pentru maşini electrice, din cauza probleme unor probleme legislative.
A fost cea mai bine vândută camionetă electrică din SUA în acel an, însă nici nu s-a apropiat de estimările iniţiale. Totodată, o rechemare care a inclus aproximativ 46.000 de unităţi - aproape întreaga producţie până în prezent, reticenţa Tesla de accepta Cybertruck la buy-back, precum şi scăderea puternică a valorii de revânzare - toate acestea au zdruncinat mai mult încrederea deja slăbită.
Un alt factor important care poate explica diferenţa între succesul estimat şi realitatea cruntă este diferenţa de preţ. Promovată ca o maşină cu caroserie din oţel inoxidabil, rapidă ca un Porsche şi capabilă să tracteze o greutate de maximum 5 tone, avea un preţ anunţat de pornire de 40.000 de dolari. Tesla a primit două milioane de precomenzi de la clienţi care au dat avans doar 100 de dolari. Însă, producţia a întârziat 2 ani, ceea ce a permis şi altor rivali să intre pe piaţă cu noi modele, iar preţul de pornire pentru Telsa Cybertruck s-a dovedit a fi 99.000 de dolari.