Antena 3 CNN Economic Bancherii nu cred în creșterea economică de 10% anunțată de Florin Cîțu: ”Veștile continuă să fie proaste”

Bancherii nu cred în creșterea economică de 10% anunțată de Florin Cîțu: ”Veștile continuă să fie proaste”

Bancherii privesc cu scepticism creșterea economică anunțată de premierul Florin Cîțu. Aceștia sunt de părere că economia va crește în acest an cu 6-7%. Evoluția pandemiei și apariția celui de-al patrulea val sunt principalii factori din cauza cărora economiștii nu văd posibilă o creștere de 10%.

Bancherii nu cred în creșterea economică de 10% anunțată de Florin Cîțu: ”Veștile continuă să fie proaste”
de Andreea Ştefan    |    02 Aug 2021   •   13:52

Analistul economic Adrian Negrescu a avut o intervenție telefonică la Antena 3, unde a explicat de ce nu este posibilă această creștere economică de 10% anunțată de premierul Florin Cîțu.

”Premierul Cîțu ne-a obișnuit cu aceste estimări suprarealiste privind evoluția economiei, iar bancherii au spus-o foarte clar. Ne așteaptă un al patrulea val al pandemiei, ne așteaptă o restrângere a consumului în perioada de toamnă, pentru că, din păcate, mulți dintre români și-au cam lichidat economiile pe care le-au acumulat anul trecut, au consumat ce aveau să consume după pandemie, iar acum comerțul, producția și sistemul serviciilor înregistrează un declin, o stagnare față de semestrul anterior când a existat un eveniment semnificativ.

În esență, bancherii spun că, în toamnă, economia va începe să se înfrâneze față de perioada anterioară, iar această estimare privind o creștere economică de 10% s-ar putea să fie doar un subiect de campanie electorală, având în vedere că premierul candidează pentru președinția PNL, deci are nevoie de elemente pozitive, de date concrete care să îl propulseze în sondaje”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu la Antena 3.

Acesta a explicat apoi la ce să ne așteptăm, având în vedere datoria publică de 50% din PIB și fapul că această creștere economică nu va reuși să ajungă la 10%.

”Din păcate, odată cu creșterea datoriei care continuă în această perioadă, statul se împrumută din ce în ce mai mult. De ce? Pentru că nu adună bani din taxe și impozite. În perioada următoare este posibil ca lucrurile să se agraveze din punct de vedere economic, dacă economia va contina acest trend de stagnare față de perioada anterioară. Statul nu va mai aduna bani de la buget și se va împrumuta în continuare.

Ce va urma pentru oameni? În primul rând, o creștere semnificativă a prețurilor. Începând cu luna septembrie ne așteptăm la o scumpire a energiei electrice între 18-20%, urmată de facturi mai mari la întreținere în timpul iernii. Pentru bugetari, o continuare a înghețării salariilor, iar pentru pensionari veștile continuă să fie proaste”, a mai spus Adrian Negrescu.

×
Subiecte în articol: crestere economica
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close