Antena 3 CNN Economic "Adio, Dolar! Bun venit, Yuan!" | Cele mai mari bănci din Rusia pregătesc depozite în moneda naţională a Chinei

"Adio, Dolar! Bun venit, Yuan!" | Cele mai mari bănci din Rusia pregătesc depozite în moneda naţională a Chinei

Lovite de sancţiunile Occidentului, cele mai mari bănci din Federaţia Rusă se pregătesc să lanseze depozitele în valute exotice, la loc de frunte fiind yuanul, moneda naţională a Chinei.

"Adio, Dolar! Bun venit, Yuan!" | Cele mai mari bănci din Rusia pregătesc depozite în moneda naţională a Chinei
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    09 Mar 2022   •   13:21

Pe fondul impunerii de sancțiuni împotriva băncilor rusești, instituțiile de credit au început să lucreze la introducerea conturilor în valută străină exotică, în primul rând în yuani. 12 dintre cele mai mari bănci le vor introduce în viitorul apropiat, notează Kommersant.

Cu toate acestea, ținând cont de restricțiile privind circulația valutei străine, ruşii pot achiziționa yuani doar la casele de schimb valutar și numai rublele pot fi retrase din depozit în numerar.

Concernul bancar VTB, aspru sancționat de Statele Unite, a deschis depozite în moneda chineză din 9 martie, cu o dobândă anuală de 8%, pentru o perioadă de trei până la șase luni. Prin VTB-online, este posibilă deschiderea unui depozit în valoare de 100 de yuani (aproximativ 1.674 de ruble la cursul Băncii Centrale din 6 martie), iar în sucursale - de la 500 de yuani.

La ora actuală, depozite la vedere și depozite la termen în yuani sunt disponibile la banca chineză ICBC care operează în Rusia. Un depozit la vedere este deschis cu o sumă minimă de 10 yuani, iar depozite de până la trei ani - de la suma de 10 mii de yuani (dobânzi de 0,9-2% pe an).

În plus, posibilitatea de a deschide conturi de decontare și depozite în yuani pentru segmentul de retail în masă este dezvoltată deja de Alfa-Bank (care are conturi în yuani pentru clienții cu capital privat mare), MKB (clienții corporativi au deja opţiunea de conturi în yuani), Dom.RF Bank, MTS-Bank (conturi deschise pentru clienții implicați în activitate economică străină), Uralsib, Zenit Bank.

"Conturile în yuani vor câștiga popularitate în viitorul apropiat"

Uralsib indică faptul că au existat solicitări din partea clienților de a deschide depozite în yuani. Mai mult, banca lucrează la posibilitatea includerii yuanului în conversii și la posibilitatea de a investi în yuani.

MTS Bank notează la rândul ei „cererea crescută pentru yuani”. Vicepreședintele Consiliului de administrație al Zenit Bank, a menționat de asemenea că banca înregistrează o creștere a cererii clienților pentru produse în valute alternative.

„Odată cu restricțiile de decontare în dolari impuse băncilor sancționate, conturile în yuani vor câștiga popularitate în viitorul apropiat. Acum, într-o situație de lichiditate scăzută, piața monetară a yuanului este practic absentă, dar ne așteptăm să se redreseze în viitorul apropiat”, explică MTS Bank, potrivit sursei citate.

Rosbank nu a exclus introducerea de conturi și depozite în yuani, dar decizia va fi luată în funcție de situația pieței, au anunţat reprezentanţii băncii.

Şi PSB a indicat că pot deschide conturi pentru clienții corporativi în valute exotice, inclusiv yuani, și lucrează în prezent la mecanisme de efectuare a plăților pe astfel de conturi. În plus, PSB lucrează la noi produse de depozit în yuani chinezești și alte valute alternative pentru clienții corporativi. „În cazul unei cereri publice puternice pentru produse de economisire în yuani, vom lansa o astfel de ofertă pentru clienții cu amănuntul”, au spus aceștia.

Din 9 martie, Banca Rusiei a introdus o restricție atât la achiziționarea de valută străină în bănci, cât și la retragerea acesteia din conturi. Conform noilor cerințe ale Băncii Centrale, până la 9 septembrie 2022, se vor putea retrage bani din depozitele în valută numai în ruble, indiferent de moneda depozitului.

La bancomate sunt cozi uriaşe, iar oamenii au stat la coadă inclusiv în timpul nopţii pentru a-şi retrage banii. Mai multe bănci ruseşti au declarat duminică că vor începe în curând să emită carduri folosind sistemul operatorului chinez de carduri UnionPay, cuplat cu propria reţea Mir a Rusiei, după ce Visa şi MasterCard au declarat că suspendă operaţiunile în Rusia

×
Subiecte în articol: yuan Rusia China banci
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close