Antena 3 CNN Economic Banci A treia banca de pe piata se va numi Alpha Eurobank Romania SA si va imprumuta logo-ul de la Alpha Bank. Ce valuri mai produce la Bucuresti “fuziunea egalilor” din Atena

A treia banca de pe piata se va numi Alpha Eurobank Romania SA si va imprumuta logo-ul de la Alpha Bank. Ce valuri mai produce la Bucuresti “fuziunea egalilor” din Atena

A treia banca de pe piata se va numi Alpha Eurobank Romania SA si va imprumuta logo-ul de la Alpha Bank. Ce valuri mai produce la Bucuresti “fuziunea egalilor” din Atena
Sursa foto: Foto: steliadis.blogspot.com
de Adrian Mirsanu    |    19 Sep 2011   •   19:41
A treia banca din Romania, dupa active, ce va rezulta din fuziunea subsidiarelor locale ale bancilor elene Alpha Bank si Eurobank EFG Ergasias se va numi Alpha Eurobank Romania SA, au declarat in exclusivitate surse de pe piata financiara.
 
Potrivit acestora, logo-ul noii banci ce rezulta din fuziunea celor doua banci grecesti va fi cel pe care il are acum Alpha Bank si care reprezinta o moneda antica greceasca din insula Medina, care dateaza din jurul anului 485 i.Ch., iar culorile de pe logo sunt albastru si alb, care se regasesc si pe drapelul Greciei.
 
“Noua banca se va numi Alpha Eurobank, iar la nivel local Alpha Eurobank Romania SA. Logo-ul noii banci va fi cel pe care il are acum Alpha Bank”, a precizat sursa citata. Informatiile sunt confirmate de surse din cadrul celor doua banci aflate in proces de fuziune.
 
Sursele citate adauga ca structura finala a bancii ce va rezulta in Romania va fi decisa dupa ce vor fi analizate si cantarite avantajele fiscale, politicile salariale practicate la ora actuala in cele doua banci din Romania, portofoliul de operatiuni specific fiecareia dintre entitati, precum si alte elemente relevante legate de activitatea lor la nivel local.
 
De asemenea, ultimele informatii disponibile la nivel local indica faptul ca, in perioada urmatoare, firma de avocatura care supervizeaza procesul de fuziune dintre Alpha Bank si Eurobank EFG urmeaza sa agreeze in Romania si in celelalte piete din regiune cu ce firme de avocatura va lucra in fiecare jurisdictie nationala la acest dosar al fuziunii.
 
Deocamdata, la Bucuresti inca se asteapta instructiuni de la “centralele” din Atena, pe langa intalnirea dintre Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, si Peter Weiss, CEO al Bancpost, avand loc si intalniri informale intre oameni care detin de asemenea pozitii – cheie in managementul celor doua banci, sustin sursele citate.
 
Mai mult, cu toate ca inca la Bucuresti sunt inca putine informatii despre impactul concret al fuziunii decise de bancile – mama, cele doua parti fac eforturi sa isi coordoneze pasii pe piata locala, incercand sa isi construiasca strategii punctuale si sa evite sa isi faca concurenta una alteia, in situatii mai complicate fiind ceruta medierea Atenei pentru a se decide “cine este vioara intai” intr-un proiect concret. Insa, deocamdata este asteptata clarificarea detaliilor privind fuziunea la nivel central, unde termenul – limita propus este finalizarea pana la jumatatea lunii decembrie, urmand apoi ca procesul sa capete contur si in subsidiare, deci inclusiv in Romania sa fie redesenate organigramele, retelele, schemele de personal si structura de operatiuni din banking, brokeraj, investment banking, alte servicii financiare.
 
Pe 29 august, a doua banca de pe piata elena – Alpha Bank, respectiv a treia ca marime – Eurobank EFG, au anuntat ca isi vor uni fortele in cadrul unei asa – numite “fuziuni a egalilor”, in urma careia actionarii Alpha Bank vor detine 57,5% din actiunile noii banci, in timp ce actionarii EFG Eurobank vor avea 42,5% din actiuni. Noua banca va fi cea mai mare din Grecia, unul din primii trei jucatori de pe pietele Europei de Sud – Est si va intra in primele 23 de institutii de credit din zona euro, cu active totale de peste 150 mld. euro.
 
Presedintele noii banci este unul dintre cei mai respectati bancheri greci - Yannis Costopoulos, descendentul lui John F. Costopoulos care a pus bazele Alpha Bank in urma cu peste 130 de ani. Yannis Costopoulos ocupa inainte de fuziune pozitia de presedinte al Alpha Bank.
Banca urmeaza sa aiba doi CEO, o premiera pentru istoria bancara elena, insa aparuta intr-un context dificil – Grecia este la ora actuala economia cu cel mai slab rating din lume, CCC, pe fondul unei crize a datoriilor suverane fara precedent.  De fapt, CEO-ul fiecarei banci isi mentine pozitia in noua banca: Demetrios Mantzounis de la Alpha Bank, care va avea functii centrale si de control, iar Nicholas Nanopoulos, actualul CEO al Eurobank EFG, va prelua responsabilitatile de business in cadrul bancii.
 
Daca in zona executiva, puterea revine clar familiei Costopoulos, fondatoarea Alpha Bank, raporturile de forte se schimba in Consiliul de Administratie al noii banci, unde familia Latsis – proprietarul Eurobank EFG – va detine 13% din actiunile noii banci, familia Costopoulos va avea o detinere de 4%, iar o pozitie foarte importanta o capata familia emirului Qatarului, Hamad bin Khalifa, care prin fondul de investitii Paramount Services Holding urmeaza sa controleze un pachet de 17% din actiuni. Anterior fuziunii, fondul din Qatar detinea 4% din Alpha Bank, iar acum isi va majora participatia printr-un aport de 500 mil. euro in bonduri convertibile.
 
Un pachet de 30% din actiuni vor reveni investitorilor institutionali – fonduri de investitii, fonduri de pensii, alte tipuri de investitori financiari, in timp ce o pondere de 36% o vor avea investitorii din retail de pe bursa de la Atena.
 
In Romania, planurile de fuziune gasesc Alpha Bank Romania si Bancpost, subsidiara locala a Eurobank EFG, pe pozitii apropiate in ceea ce priveste cota de piata.

Datele prezentate de bancile – mama la momentul anuntarii fuziunii indica obtinerea pozitiei a treia in piata bancara din Romania, cu o cota de aproximativ 11%.

Astfel, Alpha Bank Romania ocupa la finele anului trecut pozitia nr. 4 dupa cota de piata pe active, cu un portofoliu de credite de 3,555 mld. euro si o retea formata din circa 166 de locatii.
 
De cealalta parte, EFG Eurobank prin Bancpost ocupa dupa cota de piata pozitia a sasea in sistem, valoarea portofoliului de credite fiind de 3,382 mld. euro, cu o retea aproape dubla fata de Alpha, respectiv aproximativ 300 de locatii.
 
Din punct de vedere al structurii portofoliilor, cele doua banci sunt complementare: punctul forte al Alpha Bank este cel corporate (finantarile adresate companiilor), unde are o expunere importanta pe sectorul imobiliar, acesta avand un raport de aproape 2 la 1 comparativ cu retailul (finantarile adresate persoanelor fizice), asta in timp ce Bancpost are doua treimi din portofoliu plasat in retail (finantari catre persoane fizice), iar linia a doua de business este segmentul de corporate. Din punct de vedere al personalului, Bancpost numara peste 3.400 de angajati, iar Alpha Bank cu aproximativ 1.000 de angajati mai putin.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close