Antena 3 CNN Economic Banci Banca Centrală Europeană vrea să coordoneze supravegherea băncilor din Uniune

Banca Centrală Europeană vrea să coordoneze supravegherea băncilor din Uniune

Banca Centrală Europeană vrea să coordoneze supravegherea băncilor din Uniune
07 Ian 2009   •   13:44

Banca Centrală Europeană insistă asupra unei cooperări consolidate în ceea ce priveşte supravegherea băncilor europene şi se oferă să îşi asume ea rolul de coordonator, transmite Reuters.
"Există o nevoie evidentă de o mai mare cooperare între autorităţile de supraveghere" a băncilor din statele membre UE, a declarat miercuri, pentru cotidianul "La Repubblica", Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al BCE.
El a subliniat că "nevoile naţionale" nu trebuie să primeze în faţa cooperării internaţionale, cel puţin în ceea ce priveşte supravegherea marilor grupuri bancare.
Recent, şi vicepreşedintele BCE, Lucas Papademos, atrăgea atenţia că autorităţile de supraveghere trebuie să reacţioneze la tot mai puternica integrare a pieţelor financiare şi a sistemelor bancare din Europa. El a mai apreciat că actualele planuri la nivelul UE de consolidare a cooperării între autorităţile naţionale de supraveghere, în cadrul structurilor actuale, nu este cea mai bună soluţie pe termen lung. Mult mai eficientă ar fi o supraveghere la nivel european asupra marilor grupuri bancare, a mai spus el, arătând că cele mai mari 45 de bănci transnaţionale active în statele UE controlează aproape 70% din toate activele băncilor.
Până acum, ideea instituirii unei supervizări la nivel european a băncilor s-a lovit de opoziţia guvernelor naţionale, menţionează Reuters.
Agerpres

×
Subiecte în articol: banca centrala europeana
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close