Antena 3 Economic Banci Băncile europene se retrag din Europa de Est. Există riscul declanşării unei crize a creditelor

Băncile europene se retrag din Europa de Est. Există riscul declanşării unei crize a creditelor

de Antena3.ro    |    13 Dec 2011   •   12:20
Băncile europene se retrag din Europa de Est. Există riscul declanşării unei crize a creditelor
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Băncile europene au început să se retragă grăbite din Europa de Est, în urma presiunilor de a se concentra pe pieţele autohtone şi de a-şi conserva resursele limitate, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ). Aceasta retragere masivă şi susţinută ameninţă să declanşeze o criză a creditelor în regiune.
   
Zeci de bănci din zona euro s-au înghesuit pe pieţele est-europene în ultimii ani, sperând să profite de creşterea economică rapidă din regiune şi de potenţialul relativ neexploatat al serviciilor financiare, însă criza bancară provocată în Europa de Vest de criza datoriilor de stat a inversat acest trend, notează WSJ.
   
Astfel, băncile se grăbesc să se retragă din Europa de Est, punând în pericol creditarea.
   
"Asta înseamnă, în cel mai bun caz, că creşterea creditelor în Europa de Est va rămâne la niveluri foarte slabe. Însă cred că există un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor", comentează Neil Shearing, economist şef pentru pieţe emergente la Capital Economics Londra.
   
De exemplu, cel puţin şapte bănci europene caută investitori dispuşi să le cumpere operaţiunile din Polonia şi Turcia pentru a obţine lichidităţile de care au nevoie pentru a face faţă situaţiei din Europa de Vest.
   
Totodată, două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank (Germania) şi UniCredit (Italia) au anunţat că intenţionează să înceteze sau să reducă creditarea în unele ţări est-europene care reprezentau înainte pieţe prioritare pentru cele două grupuri. Autorităţile europene au impus ambelor bănci să-şi consolideze capitalul cu câteva miliarde euro fiecare până în iunie.

O treime din bancomatele Swedbank din Letonia, golite în weekend

Populaţia este îngijorată, fapt reflectat de retragerile de depozite din Letonia de la sfârşitul săptămânii trecute din cauza zvonurilor că băncile suedeze au probleme şi se pregătesc să iasă din ţară. Suedia nu a adoptat moneda euro, iar instituţiile de credit suedeze controlează 40% din activele sistemului bancar leton.
   
O treime din bancomatele Swedbank din Letonia au fost golite în weekend, deşi banca a dezminţit zvonurile. Grupul suedez a arătat ulterior că nu a fost afectat de retragerile masive din Letonia, iar autorităţile letone au anunţat că anchetează propagarea zvonurilor.
   
Situaţia din Letonia s-a stabilizat luni, retragerile de numerar revenind la cote normale.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close