Antena 3 CNN Economic Banci BCE a redus dobânda de politică monetară la 2,5%

BCE a redus dobânda de politică monetară la 2,5%

BCE a redus dobânda de politică monetară la 2,5%
04 Dec 2008   •   20:59

Banca Centrală Europeană a redus joi dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, la 2,5%, față de 3,25% cât era până în prezent. Este cea mai importantă modificare a ratei de referință din istoria BCE. Modificarea a fost făcută pe fondul intrării zonei euro în recesiune.
Dobânda de politică monetară în zona euro a atins astfel ca mai mică rată din ultimii doia nai și jumătate, fiind redusă de trei ori în ultimele trei luni.
În cadrul unei conferințe de presă susținute după încheierea ședinței de politică monetară a băncii, președintele Jean-Claude Trichet a declarat că nu există riscul producerii unei deflații, în ciuda previziunilor privind menținerea recesiunii în zona euro și în 2009. Inflația va coborî anul viitor sub plafonul de 2% stabilit de BCE, însă conducerea instituției dă asigurări că acest declin este unul temporar.
Și alte bănci europene au operat reduceri mai drastice ale dobânzilor cheie, de pînă la un punct în cazul Marii Britanii sau chiar 1,75 puncte, în cazul Băncii Suediei.
Potrivit lui Trichet, BCE a redus dobânda de politică monetară pentru a treia oară în mai puţin de două luni, rata fiind cu 1,75 puncte sub nivelul din această vară. Amploarea măsurilor de reducere a dobânzii cheie este similară celor adoptate în Europa în al doilea Război Mondial.
"Inflaţia va fi conformă cu politica de stabilitate a preţurilor, susţinând puterea de cumpărare şi economisirea. Încetinirea inflaţiei este determinată în principal de scăderea costului materiilor prime şi reducerea activităţilor economice", a explicat Trichet.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bce dobanda de politica monetara
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close