Antena 3 CNN Economic Banci BNR a redus dobânda la 7%, minimul din noiembrie 2007

BNR a redus dobânda la 7%, minimul din noiembrie 2007

BNR a redus dobânda la 7%, minimul din noiembrie 2007
Sursa foto: bnr
03 Feb 2010   •   12:33

BNR a diminuat dobânda de politică monetară cu 0.5 puncte procentuale, la 7%, nivel minim atins după noiembrie 2007. Măsura e aplicabilă din data de 4 februarie. Ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei vor fi menţinute la 15%, şi în valută, la 25%. Dobânda de politică monetară s-a mai situat în perioada iunie- noiembrie 2007 la 7% pe an, ajungând atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizată de BNR, scrie Mediafax.

Analiştii intervievaţi de agenţia de presă anticipau deja că BNR va diminua dobânda pentru a doua oară de la începutul anului, cu 0.5%.

În şedinţa de miercuri, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât să gestioneze adecvat lichidităţile din sistemul bancar.

"CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document ce va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 5 februarie 2010, când va fi prezentat şi calendarul şedinţelor dedicate politicii monetare pe următoarele 12 luni", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Banca centrală a diminuat în 2009 dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit, de la 18% la 15%. în acelaşi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani a fost diminuat de la 40% la 25% şi al celor cu scadenţă reziduală de peste doi ani de la 40% la zero.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR dobanda de politica monetara
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close