Antena 3 CNN Economic Banci Casa Albă propune un control mai strict al băncilor

Casa Albă propune un control mai strict al băncilor

Casa Albă propune un control mai strict al băncilor
Sursa foto: banci
22 Ian 2010   •   01:32


Preşedintele american Barack Obama a propus limite mai stricte pentru instituţiile financiare care îşi asumă riscuri, în cadrul unui pas calificat ca populist, ce a afectat acţiunile băncilor şi era menit a mări baza politică a preşedintelui.
Obama a stabilit regulile pentru ca băncile sau instituţiile financiare care deţin bănci să poată investi, deţine sau sponsoriza în fonduri de acoperire - hedge fund sau în cele de private equity (fonduri de investitii cu capital de risc) .
El a mai cerut de asemenea o limită a dimensiunii băncilor în relaţie cu sectorul financiar, ce să ia în calcul nu doar depozitele băncii, ci şi alte surse de finanţare non-depozit.
"Nu ar trebui să mai permitem băncilor să se abată prea departe de misiunea lor centrală de a servi clienţii," a precizat Obama .
"Prea multe firme financiare au pus banii contribuabilului la riscuri prin operarea de fonduri de acoperi sau de private equity pentru o recompensă rapidă."
Regulile, care trebuie aprobate de Congres, vor mai interzice instituţiilor de la a face operaţiuni comerciale, care nu au legătură cu clienţii, pentru profitul lor.
Acestea implică efectuarea de pariuri pe pieţele financiare cu banii proprii, în loc de a efectua o tranzacţie pentru un client.
Aceste operaţiuni, care implică pariuri pe acţiuni sau alte instrumente financiare pot afecta creşterea sau căderea acestora şi au fost extrem de profitabile pentru bănci, dar au crescut şi volatilitatea pieţei.
Acţiunile bancare au căzut, ca şi dolarul în comparaţie cu alte monede, după anunţul lui Obama.
JPMorgan Chase & Co a scăzut 5.8 procente, Citigroup Inc a căzut 6.36 la sută, iar Bank of America Corp minus şapte la sută, în timp ce Goldman a pierdut 5.5 procente în pofida faptului că a raportat venituri mari.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close