Antena 3 CNN Economic Banci De ce mai vrea Societe Generale acţiuni la BRD : Ce a fost mai rău pentru bancă se va încheia în 2011

De ce mai vrea Societe Generale acţiuni la BRD : Ce a fost mai rău pentru bancă se va încheia în 2011

De ce mai vrea Societe Generale acţiuni la BRD : Ce a fost mai rău pentru bancă se va încheia în 2011
Sursa foto: Foto: Mediafax
de Catalin Ciocan    |    30 Aug 2011   •   19:16

Societe Generale a cumparat azi 0,28% din actiunile BRD, a doua banca de pe piata locala dupa active, platind 5,6 milioane de euro dupa ce in urma cu cateva zile mai cumparase un pachet de 0,02%, aceasta in conditiile in care francezii detin deja pachetul majoritar in cadrul bancii.

Achizitiile facute de Societe Generale vin in contextul in care si alti investitori institutionali, precum fonduri Franklin Templeton, Fondul Proprietatea, Artio Global, dar si Broker Cluj, au intrat la cumparare pe BRD in ultimul an, profitand de scaderea inregistrata de aceste actiuni, dar si de perspectivele bancii pentru anii urmatori.

Analistii societatii de brokeraj Alpha Finance Romania, parte a grupului elen Alpha Bank, spun de altfel, intr-un raport de analiza facut public astazi, ca anul 2011 a fost cel mai rau pentru BRD, iar din 2012 situatia bancii se va imbunatati mult.

“Ramanem consecventi opiniei noastre ca 2011 este cel mai rau an pentru BRD, incepand din 2006, in ceea ce priveste profiturile conform IFRS, dar ne asteptam ca trendul sa se schimbe de anul viitor”, au precizat analistii Alpha Finance.

Acestia si-au majorat totodata tinta de pret la 12 luni pentru actiunile BRD la 14,08 lei/actiune, cu peste 17% peste ultimul pret de azi de la Bursa, care a inregistrat o crestere semnificativa, de peste 4%, pe fondul achizitiilor puternice realizate pe parcursul zilei. Cu titlurile BRD s-au derulat cinci tranzactii deal (prin negociere directa), in valoare de aproape 9 milioane de euro, prin care s-a transferat in total 0,4% din capitalul social al bancii. Singurul cumparator raportat pana in prezent a fost Societe Generale. Pe piata principala s-au derulat tranzactii cu peste 230.000 de actiuni BRD, in valoare de 0,65 milioane de euro.

Analistii de la Alpha si-au imbunatatit recomandarea pe actiunile BRD la “cumparare”, considera ca titlurile sunt “supra-vandute”, tranzactionandu-se la un multiplu de 1,2 fata de valoarea contabila, cu discount de 10% fata de bancile similare (discountul fiind chiar de 18% in comparatia cu bancile poloneze) si la un multiplu de 8,6 fata de profitul estimate pentru 2011, cu un discount “masiv” de 22% fata de celelalte banci (28% in cazul bancilor poloneze).

“Credem ca discounturile fata de bancile similare sunt mari si nejustificate atat de performanta financiara a BRD, cat si de contextual macroeconomic local. Nu credem intr-o revenire puternica si in consecinta nu suntem suporteri ai unor multipli ridicati (peste 2 ori valoarea contabila), dar si chiar si o revenire lenta ar justifica multipli mai mari de 1,2 pentru o banca de prim rang care poate furniza rate ROE de doua cifre”, au precizat analistii.

 




Acestia au adaugat ca daca in martie spuneau ca BRD este supraevaluata la preturi peste 15 lei pe actiune, acum sunt exact in pozitia opusa.

Analistii de la Alpha Finance cred ca si pentru Bancii Transilvania, a treia mare banca locala dupa activele de la jumatatea anului, ce a fost mai rau se va termina in 2011.

“Credem ca rezultatele Bancii Transilvania in trimestrul al doilea al anului au fost bune, intr-o perioada in care creditele neperformante ale bancii au continuat sa avanseze fara sa arate vreun semn de incetinire. Cu toate acestea, ne imbunatatim viziunea asupra bancii in conditiile in care credem ca ce a fost mai se va incheia in 2011. Ne mai asteptam la doilea trimestre dificile cu cheltuieli mari cu provizioanele si o scadere a veniturilor, dar incepand din 2012, impactul scaderii creditelor neperformante ar trebui sa compenseze marjele mai slabe si ar trebui sa sustina cresterea profitului”, au comentat analistii de la Alpha Finance.

Si in cazul actiunilor Bancii Transilvania, tinta de pret a fost majorata la 1,3 lei/actiune, analistii modificand totodata recomandarea de “mentinere” in “cumparare”, in conditiile in care noua tinta ofera un potential de crestere de 20% pentru urmatoarele 12 luni.

Chiar daca raman pesimisti pentru restul lui 2011, analistii si-au imbunatatit estimarile pentru 2012-2014 in ceea ce priveste profitul net. Astfel, ei estimeaza ca profitul net al Bancii Transilvania ar putea ajunge la 191 milioane de lei in 2012, dublu fata de cel inregistrat in anul trecut si la 324 milioane de lei in 2014, dublu fata de cel estimate pentru acest an.

Riscurile principale pentru estimarile analistilor vin de la o posibila crestere a creditelor neperformante in cazul deteriorarii conditiilor de piata.

Comparativ cu bancile similare, actiunile Bancii Transilvania par “scumpe”, dar analistii spun ca ratele de crestere ridicate care sunt estimate justifica multipli de evaluare mai mari. Banca Transilvania se tranzactioneaza la un multiplu de 15,9 fata de profitul estimat pentru 2011 (conform mediei estimarilor Reuters), cu un premium de 47% in comparatie cu bancile similare, dar la un multiplu de 0,9 fata de valoarea contabila, cu un discount de 35%.

Valoarea Bancii Transilvania pe Bursa este de 453,7 milioane de euro, iar cea a BRD se apropie de pragul de 2 miliarde de euro. BRD este cea mai profitabila banca din sistemul bancar, cu un castig la sase luni de 282 milioane de lei (67,5 milioane de euro). Castigul Bancii Transilvania pe primul semestru s-a ridicat la 66 milioane de lei (15,7 milioane de euro).

 

×
Subiecte în articol: BRD actiuni banci
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close