Antena 3 CNN Economic Banci Germanii vor ca statele din afara zonei euro să intre în uniunea bancară

Germanii vor ca statele din afara zonei euro să intre în uniunea bancară

Germanii vor ca statele din afara zonei euro să intre în uniunea bancară
Sursa foto: Foto: itv.com
05 Oct 2012   •   11:14

Oficialii germani solicită Uniunii Europene să îmbunătăţească propunerile pentru o autoritate de supravghere a băncilor din zona euro. Asta ar presupune ca ţările din afara uniunii monetare să fie atrase să se alăture în cadrul acestei autorităţi, relatează Bloomberg.

UE a cerut opinii Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene (BCE) asupra modalităţilor în care poate fi acordată ţărilor din afara zonei euro o voce mai importantă în privinţa chestiunilor de supraveghere la BCE, care va fi responsabilă de monitorizarea planului, au afirmat oficialii.

Statul german preferă ca ţările din exteriorul zonei euro care participă la uniunea bancară să fie implicate în procesele de decizie prin intermediul BCE, în loc ca toate preocupările acestora să fie transmise către Autoritatea Bancară Europeană sau altă instituţie.

În iunie, liderii europeni au cerut o singură autoritate de reglementare bancară. Această cerinţă a fost o condiţie pentru a permite băncilor din zona euro acces la fondul permanent de 500 de miliarde de euro al zonei euro.

Potrivit preşedintelui BCE, Mario Draghi, banca centrală pregăteşte o opinie asupra propunerii pentru o autoritate de supraveghere. BCE consideră planul binevenit, întrucât îl vede ca pe un stâlp fundamental al uniunii financiare şi un element important al zonei euro.

Planul pentru supravghere bancară va fi dezbătut informal de miniştrii de Finanţe din zona euro la reuniunea de săptămâna următoare de la Luxembourg.

"Ar trebui să fim atenţi să nu existe discriminare între băncile din zona euro şi cele din afara uniunii monetare. Această problemă, în opinia noastră, nu a primit suficientă atenţie până în prezent", a declarat ministrul de Finanţe al Luxembourgului, Luc Frieden.

Autorităţile din Suedia, Polonia şi Ungaria s-au opus deja planului de supraveghere bancară, afirmând că actualul plan cere cedarea de atribuţii fără a se obţine în schimb putere de decizie.

Planul actual prevede că statele din afara zonei euro se pot alătura voluntar BCE, se pot angaja să respecte regulile băncii şi să facă schimb de date, fără a obţine în schimb drept de vot în comisiile de supraveghere.



×
Subiecte în articol: Mario Draghi zona euro Comisia Europeana
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close