Antena 3 CNN Economic Banci INCOME: Băncile nu renunţă la politica de a obţine profituri mari cu risc scăzut

INCOME: Băncile nu renunţă la politica de a obţine profituri mari cu risc scăzut

INCOME: Băncile nu renunţă la politica de a obţine profituri mari cu risc scăzut
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Noi 2013   •   17:34
Creditul mobilizeaza economia pentru ca permite dezvoltarea unei firme, prin finantarea peste nivelul resurselor proprii, stimuleaza consumul, clientii putand sa cheltuiasca mai mult decât veniturile obtinute si nu in ultimul rand poate sprijini guvernul la echilibrarea deficitului bugetar. 
 
Dar asta e doar teorie pentru ca in momentul de fata creditarea in lei stagneaza in raport cu anul trecut in jurul valorii de 49 de miliarde de lei in timp ce creditarea in valuta a scazut cu peste 2 miliarde. 
 
Cele mai des intalnite probleme la creditare apar in momentul in care banca subevalueaza potentialul afacerii finanţate sau cand garanţiile suplimentare cerute sunt supraevaluate.
 
Soluţia  pentru a surmonta lipsa cronica de capital in piata, ar putea veni dinspre fondurile de garantare sau bancile de stat, dar acestea sunt prea preocupate de propriile salarii sau de credite preferentiale, cu substrat politic, asa cum ne arata si ultimul caz de creditare notoriu al CEC care a acordat in timp record un imprumut de peste un milion de euro fiicei presedintelui, in vederea achizitionarii de teren agricol. 
 
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat zilele trecute ca anul acesta au fost acordate 323 de credite, fiecare de peste un milion de euro, persoanelor fizice. 
 
La nivel macro, datele BNR pe primele 9 luni ale anului arata ca activele celor 41 de banci prezente pe piata din Romania, continua sa se reduca, acestea scazand in ultimele 12 luni cu  aproape 20 de miliarde de lei.
 
Si indicatorul de solvabilitate, adica cel care exprima  in ce masura banca isi finanteaza activele prin fondurile proprii, este in scadere, ajungand la 13,92% in septembrie, fata de 14,67% in septembrie 2012.
 
Un alt indicator interesant si care reflecta bine situatia de pe piata de creditare este raportul intre creditele acordate si depozitele atrase. In ultimul an, bancile au imprumutat mai putini bani in raport cu depunerile atrase, trendul fiind unul descurajator in contextul in care se tot vorbeste despre importanta reluarii creditarii.
 
Peisajul macroeconomic este completat de rata creditelor neperformante care a crescut cu peste 4 puncte procentuale fata de septembrie 2012. In traducere libera, acest indicator ne spune ca in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul creditelor cu intarzieri de peste 90 de zile la plata este cu 25% mai mare, peste 700 de mii de români având restanţe la credite. 
 
In concluzie, bancile nu renunta la politica de a obtine profituri mari si sigure cu un risc cat mai scazut. Principiu economic sanatos altminteri, dar nu atata timp cat se face pe spatele sanatatii economice pe termen lung.
 

×
Subiecte în articol: banci credite politica BNR fonduri context
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close