Antena 3 Economic Banci Isărescu: Băncile nu vor avea încotro, vor trebui să reducă dobânzile la credite

Isărescu: Băncile nu vor avea încotro, vor trebui să reducă dobânzile la credite

de M.Z.    |    30 Sep 2013   •   23:45
Isărescu: Băncile nu vor avea încotro, vor trebui să reducă dobânzile la credite
Sursa foto: Foto: Agerpres
Băncile vor fi nevoite să reducă dobânzile la creditele în lei, după ce BNR a scăzut rata-cheie cu un punct în perioada iulie-septembrie, la 4,25%, ultima tăiere a dobânzii fiind de doar 0,25 puncte procentuale, astfel încât băncile să nu scadă bonificaţiile la depozite, a spus Mugur Isărescu.
 
"După părerea mea, aşa mai neaoş, este că n-au încotro. Ce-o să facă cu atâţia bani? Vin la facilitatea de depozit a Băncii Naţionale, aceasta a ajuns lar la 1,25%, se va reduce şi mai mult în perioada următoare. Chiar din punctul lor de vedere, ceea ce am sugerat de fiecare dată şi sugerez şi acum, interesul băncilor comerciale este să ieftinească semnificativ costul creditării în lei", a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Mediafax.
 
El  a afirmat că ieftinirea creditelor în lei este insuficientă şi că maniera în care politica monetară se răsfrânge asupra politicii de împrumut a băncilor s-a reflectat cu întârziere şi moderat, comparativ cu transmisia mult mai rapidă către piaţa interbancară şi către dobânzile la titlurile de stat. Astfel, băncile au un "câmp mare" în continuare pentru a ieftini creditul în monedă naţională.
 
"Consider că reducerea nivelului dobânzilor la creditele în monedă naţională este categoric insuficientă şi nu reflectă nici politica monetară, nici condiţiile de piaţă. Politica monetară, acolo de unde băncile îşi alimentează cu lichiditate nevoile, dobânzile sunt de cinci-şase ori mai mici decât dobânzile la credite, nu văd nicio justificare din punct de vedere economic, au justificările lor legate de încredere, de calitatea clienţilor, de riscurile pe care le percep, de faptul că şi discuţia cu clauzele abuzive determină o stare de incertitudine, de neîncredere, dar n-au motive economice şi financiare pentru a nu reduce dobânzile la credite", a explicat Isărescu.
 
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, luni, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,5% la 4,25%, în linie cu aşteptările analiştilor, şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.
 
Analiştii financiari apreciază că dobânda-cheie ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013.


 
 


 

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close