Antena 3 CNN Economic Banci Minim istoric la BNR: Dobânda de politică monetară, la 6,5%. Scad dobânzile la credite?

Minim istoric la BNR: Dobânda de politică monetară, la 6,5%. Scad dobânzile la credite?

Minim istoric la BNR: Dobânda de politică monetară, la 6,5%. Scad dobânzile la credite?
Sursa foto: bnr
29 Mar 2010   •   11:31

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric, şi să menţină ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%, scrie Mediafax.

Diminuarea dobânzii de politică monetară la 6,5% este aplicabilă începând de marţi, 30 martie. În urma acestei decizii ar trebui să scadă dobânzile la credite, dar acest lucru urmează să fie stabilit de fiecare bancă în parte.

Banca centrală spune că urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Mai mult, BNR menţionează că va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, în aşa fel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să-şi atingă obiectivele de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, în contextul realizării angajamentelor stabilite în acordurile cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale.

În primele două şedinţe de politică monetară din anul 2010, din lunile ianuarie şi februarie, banca centrală a hotărât diminuarea dobânzii cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%.
Dobânda de politică monetară a mai atins 7% în perioada iunie- noiembrie 2007, ajungând atunci la nivelul minim istoric.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR dobanda de politica monetara
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close