Antena 3 CNN Economic Banci Obama pune taxă băncilor şi critică ?bonusurile obscene?

Obama pune taxă băncilor şi critică ?bonusurile obscene?

Obama pune taxă băncilor şi critică ?bonusurile obscene?
Sursa foto: obama
15 Ian 2010   •   00:36


Preşedintele american Barack Obama a propus o nouă taxă pentru principalele firme bancare pentru a recupera "fiecare cent" al contribuabililor folosit pentru a salva Wall Street de criza economică.
Planul, dacă este aprobat de Congres, ca ridica 90 de miliarde de dolari de la 50 de mari instituţii financiare, inclusiv băncile străine care au operaţiuni în SUA, pentru a recupera banii folosiţi pentru salvarea sectorul bancar.



Obama declara că iniţiativa este menită a împiedica firmele de pe Wall Street să revină la afaceri ca de obicei şi să reia practicile foarte riscante de împrumut sau miza pe alte instrumente financiare, despre care susţinea că au aprins criza financiară.



"Determinarea mea de atinge acest scop este sporită când văd rapoartele despre profiturile masive şi bonusurile obscene chiar la firmele care îşi datorează existenţa poporului american," arăta Obama . ?Ne vrem banii înapoi?, a transmis acesta băncilor.

Noul plan a atras deja opoziţia industriei financiare, şi a fost anunţat în timp ce sectorul se pregăteşte să anunţe bonusurile imense pentru directorii de top, ceea ce a inflamat publicul american.

Titlul iniţiativei, "Taxa de responsabilitate pe criza financiară," dovedeşte că administraţia pune vina pe industria financiară pentru cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune din 1930.
Cu toate acestea, Valerie Jarrett, consilier al preşedintelui, sublinia că nu se încearcă declanşarea unei lupte cu băncile.
Administraţia Obama a folosit 700 miliarde de dolari în programul TARP pentru a salva băncile.
Financial Services Roundtable, ce reprezintă 100 de firme de servicii financiare, aprecia că taxa este "strict politică."
Organizaţia arăta că "două treimi din TARP a fost deja rambursat, cu un mare profit pentru contribuabil".
Propunerea administraţiei, ce necesită aprobarea congresului, se aplică doar firmelor cu peste 50 de miliarde dolari în active, aplicându-se o taxă de 0.15 procente pentru datoriile companiilor.

Aceasta va acoperi 50 de firme, din care 35 sunt din SUA, iar diferenţa o reprezintă filiale americane ale companiilor străine. Va dura 10 ani pentru a acoperi pierderile din programul TARP.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama ajutor de la stat taxe
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close