Antena 3 CNN Economic Biz News Bancherii de la Unicredit Ţiriac prind viteză pe piaţa finanţărilor corporatiste: cota de piaţă de 8%. Pe retail, se apropie de 5%

Bancherii de la Unicredit Ţiriac prind viteză pe piaţa finanţărilor corporatiste: cota de piaţă de 8%. Pe retail, se apropie de 5%

Bancherii de la Unicredit Ţiriac prind viteză pe piaţa finanţărilor corporatiste: cota de piaţă de 8%. Pe retail, se apropie de 5%
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Adrian Mirsanu    |    04 Aug 2011   •   16:37

Unicredit Tiriac Bank, subsidiara locala a grupului financiar italian Unicredit, a anuntat un avans al cotei de piata in sectorul finantarilor corporate (pentru companii) de la 7,3% la finele primului semestru al anului trecut pana la 7,8% la 31 mai anul acesta, potrivit propriilor estimari. De asemenea, din ambitioasele planuri in retail ale bancii care vizeaza deschiderea a aproape 300 de noi locatii in anii urmatori fata de reteaua actuala de circa 248 de unitati , la care actionar minoritar este omul de afaceri Ion Tiriac – unul dintre cei mai bogati romani, pana acum se vede o crestere mica de cota de piata in intervalul iunie 2010 – mai 2011 de la 4,7% la 4,9%, in conditiile in care in portofoliul de credite pentru persoane fizice intra atat cele acordate de banca, cat si prin Unicredit Consumer Financing, companie recent infiintata, pe fondul unei cereri de credite situate inca la cote scazute si a unui ritm modest de crestere economica.

Unicredit Tiriac Bank a inregistrat in primele sase o scadere a profitului net de 36,6% pana la 94 mil. Lei (22,6 mil. Euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul al doilea, castigul Unicredit Tiriac Bank a fost cu aproape 78% mai mare fata de rezultatul din primul trimestru, indicatorii fiind raportati in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IFRS). Activele bancii au ajuns la 20,5 mld. Lei (4,8 mld. Euro) dupa primele sase luni ale anului, comparabil cu nivelul de la finele anului trecut si in crestere cu 7,9% fata de primul trimestru.

„Vedem semnale pozitive in economie si in piata bancara, iar acestea se reflecta si in evolutia bilantului nostru si in rezultatele bancii. Am reluat cresterea portofoliului de credite şi am trecut deja de nivelul de varf al împrumuturilor neperformante. Desi redresarea economica se deruleaza lent, suntem optimisti in privinta oportunitatilor de afaceri pe termen mai lung si continuam sa investim activ in infrastructura bancii, in sisteme si in angajati. O alta veste buna este cresterea ratingului bancii de catre Fitch, pana la BBB+, in concordanta cu imbunatatirea ratingului suveran”, a declarat Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank.

Banca a facut bani in special din operatiuni de piata si comisioane pe segmentul veniturilor nete din alte surse decat dobanzile, unde cresterea este de 19,4% fata de primul semestru al anului trecut. Intr-un ritm identic au scazut insa si veniturile nete din dobanzi, rezultat influentat de „abordarea conservatoare pe care Unicredit Tiriac Bank a avut-o in privinta inregistrarii acestora”, dupa cum precizeaza oficialii institutiei de credit.

Per ansamblu, veniturile bancii au scazut cu 8,7% in perioada mentionata pana la 600 mil. Lei (144 mil. Euro), cu un trimestru al doilea „mai bogat” cu 12,5% fata de primele trei luni ale anului.

Cheltuielile operationale au avansat in aceeasi perioada cu 5%, pe fondul modificarilor legislative operate si a accelerarii inflatiei, care a ajuns la 8% in ultimele 12 luni.

Raportul dintre costuri si venituri a fost de 49,9%. Indicele de solvabilitate al bancii, exprimat pe standarde romanesti de contabilitate, este de 12,4% la finele lunii iunie, ca raport intre capitalurile bancii si activele ponderate la risc. Costul anualizat al riscului a scazut de la 210 puncte de baza la 195 puncte de baza, ponderea provizioanelor in portofoliul de credite ajungand la 6,2%, potrivit standardelor internationale de raportare financiara.

Portofoliul de credite al bancii a avansat cu 7,7% in ultimul an, alimentata de « motorul » finantarilor corporate, astfel incat in bilantul de la 30 iunie valoarea imprumuturilor se ridica la 3,4 mld. Euro, cu o rata de crestere peste media pietei. De notat aici ca recent seful Unicredit Tiriac Bank spunea ca banca pe care o conduce se situeaza in primele trei banci pe segmentul corporate, iar obiectivul este preluarea pozitiei de lider pana in 2015. Astfel se contabilizeaza aici primele efecte ale mutarii facute in mai 2010, cand Ciprian Paltineanu, fostul sef Unicredit CA IB pe CV-ul caruia figureaza si Credit Suisse, a preluat conducerea activitatii de Financing & Advisory a grupului Unicredit in Romania, care a comasat activitatile de finantare structurata, sindicalizari, finantare de real estate, fonduri europene, factoring si consultanta. Pozitia lui Paltineanu la sefia Unicredit CA IB Romania a fost preluata anul trecut de Raluca Tintoiu, care a fost adusa de la ING Bank Romania, unde a lucrat 12 ani.

In primavara acestui an, Unicredit Tiriac Bank a fost unul dintre liderii consortiului de banci care au acordat un imprumut sindicalizat de 125 mil. Euro catre grupul de telecomunicatii RCS & RDS, patronat de omul de afaceri Zoltan Teszari, pentru a-si refinanta datorii mai vechi catre banci. De asemenea, Unicredit Austria tot in primavara s-a aflat printre creditorii RCS & RDS in cadrul unui alt imprumut sindicalizat in valoare de 206 mil. Dolari. De asemenea, perspectivele sunt promitatoare, ultimele informatii de pe piata indicand ca grupurile industriale rusesti TMK si Mechel vor sa imprumute de la Unicredit in partea a doua a anului. Mechel Targoviste a anuntat ca intentioneaza sa ia un credit de 50 mil. Euro, in timp ce TMK, proprietarul fostului combinat siderurgic de la Resita, se gandeste sa imprumute 60 mil. Euro de la Unicredit Tiriac si de la BCR.

In ultimul an, insa depozitele sunt in scadere, cu circa 14%. Valoarea depozitelor a ajuns la finele lunii iunie la 9 mld. Lei (2,1 mld. Euro), in crestere cu 4,65% daca raportam fata de finele primului trimestru.

La nivel de grup Unicredit in Romania, activele totale consolidate ale Unicredit Tiriac Bank, Unicredit Leasing Corporation si Unicredit Consumer Financing au ajuns dupa primul semestru la 23,7 mld. Lei (5,6 mld. Euro). Profitul net consolidat al celor trei entitati se situeaza cu circa un milion de euro raportat de banca in aceeasi perioada.

Daca ne uitam la dinamica profitului, dintre bancile mari de pe piata, numai Banca Transilvania a anuntat o dublare a castigului in primul semestru, ca urmare a reducerii provizioanelor. BCR si BRD, primele doua mari banci de pre piata, au raportat scaderi de profit in aceeasi perioada. Castigul BCR a scazut cu 67% in primele sase luni pana la 37,8 mil. Euro, iar BRD o scadere de circa 24% pana la 67 mil. Euro, toate bancile stand sub semnul unei activitati de creditare slabe in continuare.


Citeşte şi: Încă o bancă mare cu profit în scădere: Unicredit Ţiriac Bank a făcut 25 mil. Euro în primul semestru, cu 39% mai putin decât anul trecut




×
Subiecte în articol: UniCredit
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close