Antena 3 CNN Economic Biz News BCR negociază pentru un acţionar român o tranzacţie de 100 milioane de euro

BCR negociază pentru un acţionar român o tranzacţie de 100 milioane de euro

BCR negociază pentru un acţionar român o tranzacţie de 100 milioane de euro
de Catalin Ciocan    |    01 Iun 2011   •   16:24

BCR, cea mai mare banca locala, are in aceste moment mandate de vanzare de la mai multi antreprenori romani, valoarea estimata a tranzactiilor fiind intre un minim de 5 milioane de euro si un maxim de 100 milioane de euro, potrivit lui Dan Weiler, directorul executiv al diviziei de corporate finance & investment banking din cadrul bancii.

“Avem in lucru deal-uri  M&A pe food, sanatate, infrastructura, logistica, constructii si materiale de constructii, chimie”, a precizat Weiler.
Negocierile de vanzare se poarta in principal cu fonduri de private equity si investitori strategici, doar in doua dintre cazuri fiind vorba de potentiali cumparatori romani.

“Perceptia fondurilor de private equity fata de Romania s-a imbunatatit cu siguranta. Din vara anului trecut pana acum a fost o stabilitate economica si asta i-a convins sa se uite din nou spre Romania”, spune Weiler.  

Seful pe corporate finance & investment banking din cadrul BCR spune ca observa o dezghetare “usoara” a pietei locale de fuziuni si achizitii, desi si in ultimii doi ani au fost multe incercari, care nu au reusit dintr-un motiv sau altul.
 “Asteptarile nerealiste ale actionarilor au fost un mare impediment. Acum au mai revenit cu picioarele pe pamant. Si acum asteptarile sunt putin prea ridicate, dar nu mai e o prapastie peste care nu se poate trece”, a precizat Dan Weiler.

Potrivit acestuia, in prezent multiplii de evaluare sunt in general intre 5-6xEBITDA pentru firme industriale medii si de 8-9xEBITDA pentru sectoare mai atractive, dar situatia poate diferi mult de la caz la caz. Astfel, firmele din health care se vand cu multipli mai mari, pentru ca si ratele de crestere asteptate sunt mai mari.

Cele mai multe dintre deal-urile pe care BCR le negociaza sunt pentru afaceri in care actionarii vor sa gaseasca un partener cu care sa dezvolte afacerea, decat sa iasa complet din aceasta.

“Foarte multi au inteles dupa criza ca trebuie sa pui firma ta pe un fundament solid. Unele firme romanesti s-au indatorat foarte mult inainte si au resimtit puternic criza”, afirma Weiler.

La fel ca in anii anteriori, antreprenorii romani continua sa ocoleasca Bursa, motivele fiind, potrivit directorului din cadrul BCR, lipsa de incredere, de experienta.

“Ceea ce stiu antreprenorii romani despre Bursa este din ziare si acolo vad mai multe stiri negative decat pozitive”, spune Dan Weiler.
Totodata, acesta a adaugat ca evaluarile in cazul unui deal M&A sunt mai mari decat in cadrul unei tranzactii pe Bursa, unde capitalizarea bursiera nu reflecta de obicei valoarea reala a firmei.  “Acest lucru este cu atat mai mult valabil in anii de criza”, a mentionat Weiler.

La aceste motive se adauga si lipsa de lichiditate de pe Bursa, in acest caz nefiind vorba doar de momentul efectiv al listarii, ci si de ceea ce se intampla ulterior cu actiunile companiei.

“Cand faci un IPO (oferta publica initiala – n.red) si listezi firma, daca nu exista lichiditate dupa, ai atins numai jumatate de obiectiv. Trebuie sa fie un interes pentru acea companie pe o perioada mai lung, nu doar un foc de paie”, considera Dan Weiler.

O problema extrem de grava a pietei locale este numarul redus al investitorilor locali. “In Romania, vorbim de 10.000 de familii care au un cont la Bursa, o cifra derizorie. Noi nu suntem naive sa credem ca o sa devenim ca piata din Polonia, dar daca iesim din criza daca vor mai veni pe Bursa cateva companii de stat , putem ajunge la 50.000 de investitori in 2-3 ani, o cifra care nu e mare, dar care totusi este realista si ar trebui atinsa”, a precizat directorul de investment banking al BCR. 

Saptamana viitoare, BCR va lista la Bursa de la Bucuresti, impreuna cu societatea de brokeraj Intercapital Invest, fondul de investitii sud-african New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai important investitori imobiliari din Romania, cu active de peste 360 milioane de euro la sfarsitul lui 2010.
Listarea va fi una tehnica, actiunile fondului tranzactionandu-se déjà pe segmentul AIM al London Stock Exchange si pe piata principala a bursei din Johannesburg.

Totusi, intermediarul acestei listari spune ca listarea ar putea fi urmata peste cateva luni si de o oferta de actiuni, daca intrarea pe Bursa de la Bucuresti va fi una de succes. “Analizam toate optiunile, o oferta de actiuni, un private placement, dar trebuie sa vedem intai ce se intampla dupa listare”, a mentionat Dan Weiler.

BCR a intermediat anul trecut listarea Bursei de la Sibiu (Sibex) pe propria piata, iar in acest an a participat in consortiu cu JP Morgan si Intercapital Invest in cursa pentru intermedierea ofertei OMV (Petrom), dar nu a reusit sa intre in finala, desi era printre favorit, consortiul fiind descalificat din cauza ca documentatia depusa nu a respectat unele cerinte din caietul de sarcini.

×
Subiecte în articol: BCR
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close