Antena 3 CNN Economic Biz News Boc: Guvernul are un program anticriză, adoptat odată cu bugetul

Boc: Guvernul are un program anticriză, adoptat odată cu bugetul

Boc: Guvernul are un program anticriză, adoptat odată cu bugetul
Sursa foto: emil boc
16 Mar 2009   •   17:11

Premierul Emil Boc se revoltă în Parlament şi declară, în plen, că actualul guvern are un program anticriză, care a fost adoptat împreună cu bugetul de stat. Măsurile anticriză sunt prevăzute în bugetul de stat. La baza programului anticriză au stat realităţile economice externe şi interne.

Scopurile planului anticriză sunt:
- relansarea creşterii economice şi sprijinirea mediului investiţional şi de afaceri pentru a se crea locuri de muncă
- protejarea populaţiei de efectele crizei economice şi protejarea categoriilor sociale defavorizate, cu pensii şi salarii mici

Pentru a se atinge aceste scopuri, se va inevsti masiv în infrastructură. Potrivit premierului, guvernul a alocat 20% din banii bugetului, adica 10,2 miliarde de euro pentru investiţii. Aceasta
este cea mai bună modalitate de a păstra şi crea locuri de muncă.

În domeniul transporturilor, au fost demarate mai multe proiecte precum lărgirea la patru benzi a centurii Bucureştiului, prin deblocarea exproprierilor necesare aestui proiect şi prin plata datoriilor anterioare. La fel s-a întâmplat şi în cazul pasajului DN1-Băneasa, autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, Transilvania. Pe 26 ianuarie, s-a dat ordin de începere a autostrăzii Arad ? Timişoara.

În ceea ce priveşte educaţia, guvernul Boc doreşte achiziţionarea de microbuze, construirea campusuri şcolare în judeţe, cămine studenţeşti, modernizarea a peste 125 de spaţii de învăţământ în principalele centre universitare.

În domeniul agriculturii, au fost plătite datoriile din sectoarele vegetal, zootehnic şi funciar. S-au achitat 80% din datoriile restante ale fostului guvern.
Pe lista măsurilor noului cabinet Boc se mai află şi capitalizarea CEC şi Exim Bank, pentru a susţine mediul economic.

Premierul spune că noul guvern:
- va aloca fonduri pentru a se promova exportul
- va institui pensia socială minimă 350 de lei până la 1 septembrie
- va menţine cota unică
- nu va impozita profitul reinvestit începând cu trimestru al doilea al anului 2009
- va stimula inevstiţiile prin acordarea de garanţii de stat
- va elabora şi corela politicile fiscale cu politicile monetare pentru a se relua creditarea
- va compensa cu 90% medicamentele din lista B

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a reiterat, înainte de discursul primului-ministru, faptul că Bugetul pe 2009 nu conţine nici o politică serioasă împotriva crizei economice.

"Începe să devină din ce în ce mai dificil şi mai târziu pentru a prezenta un plan de criză, pentru că situaţia economiei astăzi s-a înrăutăţit faţă de cea de acum două sau trei luni. Guvernul condus de domnul Emil Boc a pierdut trei luni fără să facă nimic. Fuga domnului Boc săptămâna trecută la Bruxelles, chiar dacă e ruşinoasă, este sănătoasă, pentru că a avut o săptămână de reflecţie şi suntem curioşi dacă a folosit într-un fel. Şi noi, ca şi cetăţenii României, ne dorim să aflăm ce plan anticriză a pregătit Guvernul ", a declarat pr
Marius Vulpe: eşedintele PNL.Tăriceanu a calificat bugetul adoptat ca fiind unul "al promisiunilor încălcate", nerealist şi greşit întocmit, care "va avea nevoie cât mai curând de o rectificare".

"Avem un buget al promisiunilor electorale nerespectate care transformă şomajul tehnic în politică economică. (...) Guvernul şi preşedintele se aruncă la picioarele FMI, spunând că nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a combate criza", a adăugat Tăriceanu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc guvernul Boc
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close