Antena 3 CNN Economic Biz News BUSINESS BOARDS Radu Ghetea, seful bancherilor: Am finantat prin CEC Bank proiecte care au implicat fonduri europene de 700 milioane de euro. Autoritatile de Management trebuie insa sa fie mult mai stricte in selectarea proiectelor

BUSINESS BOARDS Radu Ghetea, seful bancherilor: Am finantat prin CEC Bank proiecte care au implicat fonduri europene de 700 milioane de euro. Autoritatile de Management trebuie insa sa fie mult mai stricte in selectarea proiectelor

BUSINESS BOARDS Radu Ghetea, seful bancherilor: Am finantat prin CEC Bank proiecte care au implicat fonduri europene de 700 milioane de euro. Autoritatile de Management trebuie insa sa fie mult mai stricte in selectarea proiectelor
de Catalin Ciocan    |    29 Noi 2011   •   19:21
CEC Bank, banca aflata in portofoliul statului si una dintre cele mai mari institutii locale de credit, a finantat proiecte care au implicat si granturi europene de circa 700 milioane de euro, iar toate acestea au fost contractate in principal de IMM-uri, potrivit lui Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si totodata seful Asociatiei Romane a Bancilor.

 “La ora actuala avem foarte multe proiecte care sunt co-finantate de noi, de ordinul miiilor , iar suma care reprezinta partea de fonduri europene, o sa va surprinda, dar este la nivelul de 700 milioane de euro”,  a declarat Radu Ghetea in cadrul dezbaterii BUSINESS BOARDS organizata de Intact Media Group, cu tema "Fondurile europene - finantarea optima a economiei Romaniei in contextul actual".  

“In cazul CEC, nu avem proiecte mari, Toate proiectele sunt mici, adresate in principal IMM-urilor. Ultima cifra pe care o stiu este de 9.000 de IMM-uri care accesasera fonduri europene prin intermediul bancii noastre”, a adaugat Ghetea.

Seful CEC Bank a remarcat insa ca in ceea ce priveste proiectele depuse pe cele sapte Programe Operationale, valoarea acestora este de trei ori mai mare decat a fondurilor disponibile. Romania are alocate de la UE peste 19 miliarde de euro pana in 2013, in timp ce valoarea totala a proiectelor depuse la finele lunii octombrie era de circa 60 miliarde de euro.

 “Pe proiecte depuse noi avem intentii de trei ori mai mari decat sunt fondurile. Asta inseamna ca sunt destul de multi oameni care doresc sa acceseze fonduri europene. Cred ca ar trebui sa plecam de aici si sa vedem ce ar trebui sa facem ca aceia care doresc si-au manifestat intentia sa acceseze aceste fonduri. De ce din 30.000 de proiecte au fost aprobate doar o treime? Inseamna ca trebuie facut ceva, ori sa nu le mai cream oamenilor astora asteptari ca pot accesa fonduri europene, ori sa-i ajutam sa faca proiecte care sa poata fi si realizate”, spune Ghetea.

Bancherul considera ca din “to do list”-ul pentru perioada urmatoare nu pot lipsi si Autoritatile de Management, care trebuie sa vina cu propuneri in baza experientei pe care au acumulat-o in activitatea lor si sa gaseasca acele solutii pentru a face proiectele “aprobabile”.

“Pe de o parte, ar trebui sa gaseasca cai prin care sa aprobe mai multe proiecte, in special pe cele care au scrisoare de confort din partea bancilor, iar pe de alta parte, sa vedem cum un proiect aprobat e si acceptat in final de catre banca astfel incat aceasta sa-i dea credit si sa vedem astfel ca se intampla ceva si la plati”, a mentionat Radu Ghetea.

El a dat ca exemplu situatia unui proiect pentru constructia de eoliene, care in cazul unui contractant necesita o anumita investitie, iar in cazul altuia, o suma mult mai mare.

“Am vazut in activitatea de zi cu zi un proiect in care un MW se instala, se producea cu o investitie, sa zicem, de 100, iar la o alte companie, cu un proiect similar, aprobat de aceeasi autoritate de management, costul era de 300. Bineinteles ca proiectul acela e respins cand ajunge la banca”, a spus Ghetea.

In aceste conditii, presedintele CEC Bank considera ca Autoritatile de Management ar trebui sa fie mai stricte “nu neaparat in a aproba proiecte,  ci in a transmite oamenilor sa nu vina cu proiecte care pana la urma vi le respinge banca”.

La dezbaterea BUSINESS BOARDS cu tema “Fondurile europene – finantarea optima a economiei Romaniei in contextul actual” au fost invitati sa participe si reprezentantii a doua dintre cele mai importante institutii care gestioneaza banii europeni, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial privind Cresterea Competitivitatii Economice, respectiv Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Transport, insa ambele nu au raspuns acestei invitatii si nu au trimis niciun reprezentant la aceste dezbateri.
 

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close