Antena 3 CNN Economic Biz News Business Amenzi ilegale în Ungaria. Între 800 şi 2.000 de euro pentru şoferii români care depăşesc limita de viteză

Amenzi ilegale în Ungaria. Între 800 şi 2.000 de euro pentru şoferii români care depăşesc limita de viteză

Amenzi ilegale în Ungaria. Între 800 şi 2.000 de euro pentru şoferii români care depăşesc limita de viteză
Sursa foto: ungaria
11 Ian 2010   •   13:46

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) reclamă tratamentul "discriminatoriu" la care sunt supuşi şoferii pe teritoriul Ungariei, care "se finanţează pe spatele transportatorilor rutieri din România, prin amenzile fără acoperire legală", scrie Capital.

"Sub pretextul unor controale de rutină privind siguranţa traficului rutier, autorităţile ungare sancţionează abuziv, cu precădere transportatorii români (...) Se poate spune chiar că statul ungar se finanţează pe spatele transportatorilor rutieri din România, prin amenzile fără acoperire legală - de 2-4 ori mai mari, sau amenzi ilegale pentru motive imaginare, colectate pe loc (camioanele sunt blocate până la plata amenzilor)", se arată într-un comunicat al UNTRR.

Potrivit UNTRR, autorităţile ungare sugerează celor nedreptăţiţi să conteste amenzile de 800-2000 de euro în instanţă.

Prin urmare, asociaţia cere revizuirea tratamentului "discriminatoriu", iar autorităţilor române le solicită să se implice mai mult.

"Având în vedere că 95% din operaţiunile de transport internaţional ale transportatorilor români sunt intracomunitare, iar dintre acestea 90% se realizează cu statele membre din vestul Europei, necesitând astfel tranzitarea Ungariei, se impune luarea unor măsuri de urgenţă pentru normalizarea tratamentului la care sunt supuşi transportatorii români de către autorităţile din Ungaria", mai spune comunicatul.

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Patronală Europa 2002 (APTE 2002) au reclamat, în vara lui 2009, "abuzuri" ale autorităţilor ungare în relaţia cu şoferii români de camioane.

Agenţia de presă MTI scrie că cele două asociaţii ameninţau atunci că vor reclama la Comisia Europeană (CE) practicile autorităţilor ungare în ceaa ce priveşte amenzile.

Preşedintele FORT, Augustin Hagiu, spunea că amendarea şoferilor români se face excesiv şi incorect în contextul integrării europene, iar autovehiculele comerciale sunt sechestrate abuziv, ţinând cont că amenzile din Ungaria sunt cele mai mari din Europa.

Potrivit secretarului general al UNRTT, Radu Dinescu, confirmă nivelul ridicat al amenzilor din Ungria, dar spune că nu cu aceată problemă se confruntă transportatorii români.

Dinescu a oferit exemplul unui şofer de camion care a depăşit cu cinci minute timpii de conducere şi a fost oprit de către poliţiştii rutieri maghiari. Acesta ar fi trebuit să primească, potrivit grilei, o amendă de 200 de euro. Însă, acesta e pasibil de plata unei amenzi în valoare de 800 de euro. Dacă şoferul protestează, poliţiştii îl sfătuiesc să atace decizia în instanţă, timp în care vehicului va rămâne imobilizat.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ungaria amenzi
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close