Antena 3 CNN Economic Biz News Business Colapsul sistemului bancar, visul oligarhilor. Miliardarii ruşi cumpără bănci mici, în pragul falimentului

Colapsul sistemului bancar, visul oligarhilor. Miliardarii ruşi cumpără bănci mici, în pragul falimentului

Colapsul sistemului bancar, visul oligarhilor. Miliardarii ruşi cumpără bănci mici, în pragul falimentului
02 Oct 2008   •   13:25

Criza financiară afectează, rând pe rând, statele europene şi economiile acestora. Ţinta predilectă: ţările care au o politică preferenţială faţă de băncile mari, cum este cazul Rusiei. Problemele financiare internaţionale au afectat grav Rusia. Aici, băncile mici sunt defavorizate, statul acordând credite de urgenţă instituţiilor bancare importante. Cei care profită de pe urma căderii micilor bănci sunt oligarhii ruşi, care cumpără, la preţuri de nimic, instituţiile în pragul falimentului.
Renaissance Capital, banca unui miliardar
Mărturie a problemelor din sistemul bancar rusesc stă cazul oligarhului Mihail Prokhorov, al patrulea dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia. Cu o avere de 22.6 miliarde de dolari, Prokhorov a intrat în rândul marilor proprietari de bănci, achiziţionând 50% din acţiunile băncii de investiţii Renaissance Capital, informează Financial Times. Onexim Group, compania lui Prokhorov, a plătit 500 de milioane de dolari, deşi banca valora, în 2007, 10 miliarde de dolari, ocupând locul 56 în topul instituţiilor bancare. RenCap traversa o perioadă neagră. Din cauza crizei, acţiunile băncii scăzuseră dramatic. Miliardarul spune că va profita de pe urma crizei financiare, cumpărând companii la preţuri de nimic.
Mihail Prokhorov (43 de ani) e descris ca fiind cel mai curtat burlac din Rusia, graţie averii sale impresionante clădită în urma afacerilor cu metale şi minerale. În aprilie, şi-a vândut 25% din acţiunile deţinute la cea mai mare companie de nichel din lume, Norilsk Nickel. În 2007, a înfiinţat Onexim, un fond de investiţii privat. Pretinde că deţine 25 de miliarde de dolari în bunuri. În 2008, şi-a început şi o afacere în media, unde a investit 150 de milioane de dolari.
Bănci mici, credite pe măsură
Criza financiară a pus în incapacitate de plată mai multe bănci, precum Sviaz-bank. Aceasta nu a mai apucat bani de la stat şi a fost la un prag de faliment. A salvat-o societatea de stat Vnesheconombank, achiziţionând 98% dintre participaţii.
Acesta nu este singurul caz de instituţii bancare care nu primesc ajutor de la stat. Alte 15 bănci se află în aceeaşi situaţie şi sunt scoase la vânzare pe preţuri foarte mici, chiar şi străinilor.
Este cazul Băncii Comerciale a Chinei, cea mai mare instituţie bancară din ţară, care se pregăteşte să cuumpere banca rusească RosEuroBank pentru 800-850 de milioane de dolari, anunţă un cotidian din Rusia, citat de RIA Novosti. Rusia traversează cea mai mare criză financiară de la căderea rublei în 1998.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica Rusia
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close